Agris.cz - agrární portál

Zemědělci dodávají mléko vyšší cenu, mlékárny omezují výkup

15. 7. 1999 | ČTK

PRAHA 15. července (zpravodajové ČTK) - Zemědělské podniky od dnešního dne dodávají zpracovatelským podnikům mléko za vyšší cenu, která byla stanovena na 7,80 koruny za litr namísto dřívějších 7,20 koruny. V souvislosti se zvýšením minimální výkupní ceny mléka však již ohlásily některé mlékárny zastavení výkupu od některých producentů.

Například mlékárna v Novém Bydžově ohlásila zastavení výkupu od některých producentů z Kolínska. Podle informací kolínského územního odboru ministerstva zemědělství rozhodnutí mlékárny postihne zatím asi devět subjektů, které mlékárně denně dodávaly zhruba 7800 litrů mléka. Další tamní zpracovatelé zatím mléko vykupují bez omezení.

Předem dohodnutý objem vykupovaného mléka dnes ráno neodebraly ani mlékárny u většiny zemědělských družstev a farem v okresech Českomoravské vysočiny.

Situace je stejná rovněž na Havlíčkobrodsku.

Také mlékárna PROMIL Nový Bydžov dnes kvůli nemožnosti platit zemědělcům minimální cenu 7,80 koruny za litr zastavila téměř veškerý výkup mléka. PROMIL denně vykupoval asi 200.000 litrů mléka a z 90 procent jej exportoval. "Realizační cena na exportu je asi 3,60 Kč a pokud dá stát na litr subvenci maximálně 3,12 koruny, nemůžeme zemědělcům cenu 7,80 Kč zaplatit a za nižší vykoupit nesmíme," řekl Polách.

Od pátku sníží odběr mléka od zemědělců asi o 20.000 litrů, což při denním nákupu zhruba 135.000 litrů představuje pokles zhruba o 15 procent, i mlékárna Nutricia Mléčná výživa z Opočna na Rychnovsku. Firma totiž podle jejího ředitele Jana Chroustovského exportuje zhruba třetinu nakoupeného mléka a podle nových pravidel regulace trhu s mlékem již nedosáhne na státní exportní subvenci. "Nemůžeme nést náklady způsobené nadprodukcí mléka v ČR," uvedl Chroustovský.

Přibližně o 30 procent omezí zřejmě nákup suroviny od prvovýroby Mlékárna Olešnice RMD na Blanensku. V reakci na dnešní zavedení minimální ceny mléka 7,80 Kč za litr to řekl ředitel Zdeněk Pospíšil. "Jde o první fázi, ale dále probíhají jednání a situace se mění každou hodinu," uvedl.

Společnost podle ředitele 55 až 60 procent výroby exportuje a pokud vývoz nepokryjí subvence, postavené na "starou" cenu 7,20 Kč za litr, bude mít firma pravděpodobně problémy. Situaci na trhu s mlékem považuje Pospíšil za napjatou a zavedení minimální ceny za rozbušku mezi zemědělci a zpracovateli. Olešnický podnik nakupuje denně 130.000 až 140.000 litrů mléka z okresů Blansko, Brno-venkov, Žďár nad Sázavou i Prostějov.

Stínový ministr zemědělství a poslanec za ODS Miloslav Kučera míní, že stanovení povinné minimální nákupní ceny 7,80 Kč za litr mléka je strategicky pečlivě připraveným postupem proti rodinným farmám a proti jejich možné expanzi. Hlavním důvodem k cílené likvidaci soukromých zemědělců je, jak soudí Kučera, skutečnost, že v posledních pěti letech hospodaří soukromníci podstatně lépe než družstva a jejich nástupnické organizace.

Důsledkem zavedení minimální nákupní ceny mléka bude totiž nevykoupení 20 až 25 procent mléka, které v ČR zemědělci vyprodukují, a to je právě objem, který dodávají zpracovatelům právě soukromí zemědělci. Podle Kučery je nepochybné, že zavedení minimální ceny je dlouhodobě neudržitelné opatření, nicméně jeden či dva měsíce, po které bude tato cena platit, je dostatečně dlouhá doba na likvidaci soukromých zemědělců, či alespoň na jejich značné finanční vyčerpání.

Podle tiskového mluvčího ministerstva zemědělství Pavla Kováře ale praxe zatím obecně nepotvrzuje, že by mlékárny automaticky přestaly odebírat mléko pouze od soukromníků. Podle něj se při výběru se řídí především uzavřenými smlouvami, případně podílem daného producenta na základním jmění mlékárny.

Ředitel Svazu výrobců a zpracovatelů mléka pro kojeneckou a dětskou výživu v Šumperku Ivan Pur považuje za jediné skutečně spravedlivé, solidární a perspektivní řešení odbytu mléka na tuzemském trhu integraci všech zainteresovaných subjektů do jediného odbytového družstva v celé České republice. Jedině to by podle něj bylo schopno vyrovnat rozdíl mezi cenami a mezi podílem odebraného a neodebraného mléka u jednotlivých subjektů.

Podle producentů však ani vyšší výkupní cena neznamená dosažení hranice rentability, která se pohybuje kolem osmi korun.

Například ředitel rychnovské okresní agrární komory Josef Jansa uvedl, že současné výkupní ceny jsou pod výrobními náklady a nejsou pro žádného výrobce dlouhodobě udržitelné.

kz kri mha


Zdroj: ČTK, 15. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 23:54