Agris.cz - agrární portál

Jediné skutečné řešení je monopolní odbytové mlékařské družstvo

15. 7. 1999 | ČTK

PRAHA 15. července (ČTK) - Jediné skutečně spravedlivé, solidární a perspektivní řešení odbytu mléka na tuzemském trhu je integrace všech zainteresovaných subjektů do jediného odbytového družstva v celé České republice. Jedině to by bylo schopno vyrovnat rozdíl mezi cenami a mezi podílem odebraného a neodebraného mléka u jednotlivých subjektů. Pro ČTK to uvedl výkonný ředitel Svazu výrobců a zpracovatelů mléka pro kojeneckou a dětskou výživu v Šumperku Ivan Pur.

Regionální mlékařská odbytová družstva a další marketingové organizace výrobců mléka se nejsou schopny podle Pura dohodnout na jednotném postupu, protože jsou v zajetí přímých obchodních a osobních vztahů s omezeným okruhem jedné nebo několika mlékáren. Zároveň tyto subjekty negativně ovlivňuje vysoký objem nezaplacených pohledávek za mléko vůči některým zpracovatelům.

Výzvy k integraci do "nějakých" odbytových družstev tedy naprosto neřeší problémy odbytu mléka v ČR. Podle Pura mělo být přijato jasné stanovisko k vytvoření jediné odbytové centrály.

V ČR je v současné době asi devět odbytových mlékařských organizací, které s mlékem skutečně obchodují, dalších deset organizací má spíše vyjednávací pozici a o nakupování mléka teprve uvažuje a dalších asi 15 místních organizací se zatím připravuje na obchod s mlékem. Velkých výrobců mléka, které mají předpoklady a dlouhodobý zájem na prosperitě a technologické modernizaci tohoto odvětví, je v ČR podle Pura něco kolem 1500. Ti by, jak uvedl, mohli tvořit základ evropského postavení ČR v tomto odvětví.

Oldřich Přibík mha


Zdroj: ČTK, 15. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 21:54