Agris.cz - agrární portál

Novobydžovská mlékárna zastavila výkup od kolínských producentů

15. 7. 1999 | ČTK

KOLÍN 15. července (ČTK) - V souvislosti se zvýšením minimální výkupní ceny mléka na 7,80 koruny za litr ohlásila mlékárna v Novém Bydžově zastavení výkupu od některých producentů z Kolínska. Podle informací kolínského územního odboru ministerstva zemědělství rozhodnutí mlékárny postihne zatím asi devět subjektů, které mlékárně denně dodávaly zhruba 7800 litrů mléka. Další zpracovatelé zatím mléko vykupují bez omezení.

Například družstvo Salima Velim dodávalo denně novobydžovské mlékárně 1700 litrů. "Dnes ráno to ještě vzali, ale oznámili, že v pátek už nepřijedou," řekl ČTK předseda družstva Zdeněk Krupička. Spolu s jejich produkcí navíc mlékárna odvážela ještě dalších asi 500 litrů od dvou soukromých zemědělců.

Družstvo má kapacitu uskladnit zhruba dvoudenní produkci mléka, potom nezbude, než produkci vylít do kanálu, dodal Krupička s tím, že menší část mléka mohou zkrmit telaty.

Družstvo prodávalo tři čtvrtiny produkce mléka litr za 7,20 koruny, zbytek za 1,60 koruny a průměrná cena byla kolem 5,70 koruny. Měsíčně jen na mléku tratilo 300.000 korun. Se snížením poptávky a očekávanou redukcí stád se sníží i cena jatečných zvířat a vzniknou také plemenné škody.

Ve snaze zvýšit produktivitu práce družstvo koupilo krmný vůz a začalo renovovat kravíny. V současné době má 170 dojnic z vlastních šlechtitelských zdrojů a k nim odpovídající počet telat a býčků.

Živočišná výroba je jednou z rozhodujících činností družstva hospodařícího na necelé tisícovce hektarů zemědělské půdy. Další problémy předseda očekává v souvislosti se sklizní. Podle prvních propočtů na loňskou produkci by totiž družstvo při současných cenách tratilo na obilovinách, řepce a máku asi 2,5 miliónu korun.

Jaroslava Tůmová dp


Zdroj: ČTK, 15. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 10:51