Agris.cz - agrární portál

Firma Müller má zájem o odběr až miliónu litrů mléka denně z ČR

15. 7. 1999 | ČTK

HOŠTKA (okres Litoměřice) 15. července (ČTK) - Německá firma Müller, která zpracovává 2,3 miliónu litrů mléka denně, chce zvýšit svou kapacitu na více než tři milióny litrů. Má proto zájem o dodávky mléka z České republiky, které by se mohly pohybovat od 800 tisíc litrů do miliónu litrů mléka za den, uvedl dnes pro ČTK předseda Mlékárenského družstva Česká Lípa a člen představenstva mlékárenského družstva Mlecoop Praha Václav Sochr.

O možnosti dodávek mléka do Německa, které by mohly představovat až 15 procent jeho produkce v České republice, jednal včera Sochr z pověření Mlecoopu s představiteli firmy Müller v Leppersdorfu u Drážďan. Řekl, že firma Müller se dvěma závody v Německu a jednom ve Velké Británii má více než desetkrát vyšší produktivitu práce než některé obdobné zpracovatelské podniky v České repblice.

Sochr, který je zároveň předsedou zemědělského obchodního družstva Hoštka na Litoměřicku, řekl, že i po zvýšení minimální nákupní ceny za mléko na 7,80 koruny za litr zůstává většina zemědělských producentů ve ztrátě. Podle statistického šetření se průměrné výrobní náklady nyní pohybují mezi 8,20 až 8,30 koruny na litr.

Mlékárenské družstvo Česká Lípa, které má přes 35 členů ze severních a středních Čech, dodává denně přes 50 tisíc litrů mléka do Pragolaktosu Praha-Kyje a dalších 12 tisíc litrů Mlékárně Louny. Pragolaktos i po zvýšení ceny bude odebírat od družstva nezměněné množství mléka, s lounskou mlékárnou jednání probíhají.

Marie Zahrádková klh


Zdroj: ČTK, 15. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 10:46