Agris.cz - agrární portál

Výkonná rada ČMSM potvrdila rozhodnutí o snížení nákupu mléka

14. 7. 1999 | ČTK

Výkonná rada CMSM potvrdila rozhodnutí o snížení nákupu mléka

PRAHA 14. cervence (CTK) - Výkonná rada Ceskomoravského svazu mlékárenského (CMSM) na svém dnešním zasedání v Praze potvrdila rozhodnutí predstavenstva CMSM snížit objem vykupovaného mléka od 15. cervence o 870.000 litru denne. CTK to rekl místopredseda svazu Stanislav Coufal s tím, že další postup pri výkupu mléka, tedy zpusob jakým budou zpracovatelé krátit odber mléka od prvovýrobcu, ponechala rada na rozhodnutí jednotlivých mlékáren.

Hlavní prícinou rozhodnutí CMSM je stanovení povinné minimální nákupní ceny za mléko 7,80 Kc za litr. Mlékárny proste nemohou za tuto cenu nakupovat mléko a po zpracování ho prodávat zhruba o 1,20 Kc levneji. Stát navíc nemá prostredky na subvencování exportu prebytecného mléka.

Podle Coufala ciní denní nákup mléka v Ceské republice prumerne zhruba sedm miliónu litru, takže od ctvrtka nebude denne vykoupeno asi 12,4 procenta tohoto objemu.

Jak se bude situace v nákupu mléka vyvíjet do budoucna, nedokázal Coufal odhadnout. Podle jeho slov bud budou prebytecné krávy poraženy, nebo dojde ke zvýšení tuzemské spotreby mléka, což je ovšem dlouhodobá záležitost.

"Kdybychom se dostali na úroven roku 1989, kdy byla prumerná tuzemská spotreba 260 litru mléka na obyvatele za rok, bylo by tady dnes mléka akorát," dodal Coufal. Soucasná prumerná spotreba této komodity se však v CR pohybuje tesne pod 200 litry na obyvatele za rok.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 14. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 21:18