Agris.cz - agrární portál

Nová odchovna selat se na Benešovsku stavět nebude

14. 7. 1999 | ČTK

Nová odchovna selat se na Benešovsku stavet nebude

VLAŠIM 14. cervence (CTK) - Velkokapacitní veprín mezi obcemi Litichovice a Trebešice na Benešovsku, proti jehož výstavbe se postavili obyvatelé a ekologové, se stavet nebude. Investor, kterým byla firma Sawyer Farm Czech Republik, nakonec od svého zámeru upustila. CTK to dnes sdelil místopredseda benešovského okresního sdružení Ceského svazu ochráncu prírody (CSOP) Pavel Pešout.

"Investor od svého zámeru na vybudování farmy chovu prasat zrejme odstoupil. Okresní úrad v Benešove nám oznámil, že se dalším projednáváním zámeru dále nebude zabývat a proces posuzování vlivu na životní prostredí stavby zastavil," dodal Pešout.

Projekt na výstavbu odchovny predložila loni v ríjnu benešovskému okresnímu úradu firma, kterou vlastní American Wesley Wayne Austin. Ten chtel v Trebešicích postavit tri více než 100 metru dlouhé haly a sedm senážních nádrží.

Proti stavbe odchovny se postavili jak obyvatelé, z nichž nekolik tisíc podepsalo protestní petici Obcanské iniciativy Litichovice, tak drobní zemedelci, kterí se obávali své likvidace. Záporné stanovisko k projektu vydalo i okresní sdružení CSOP, které navíc firme udelilo titul Podblanický Ropák, kterým každorocne "odmenuje" negativní zásah do prírody v regionu.

Jaroslava Tumová jpt kš


Zdroj: ČTK, 14. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 16:29