Agris.cz - agrární portál

Agropork doporučil svým členům požadovat za kg vepřového 32 koru

12. 7. 1999 | ČTK

Agropork doporučil svým členům požadovat za kg vepřového 32 korun

HRADEC KRÁLOVÉ 12. července (ČTK) - Odbytové družstvo Agropork, které ovládá zhruba 30 procent trhu s vepřovým masem, doporučilo svým členům požadovat ode dneška po zpracovatelích za kilogram vepřového 32 korun místo dosavadních 30 korun. ČTK to dnes řekl ředitel družstva Zdeněk Stávek.

Uvedl, že teprve tato cena zajistí výrobcům masa zisk. "Celé první pololetí letošního roku jsme prodávali se ztrátou, neboť průměrná cena se pohybovala kolem 26,50 koruny za kilogram při nákladech kolem 30 korun," řekl Stávek.

Zvýšení ceny o dvě koruny na kilogram by se podle jeho názoru ve spotřebitelských cenách nemuselo projevit. "Máme zjištěno, že cena na pultech již nyní více méně vychází z průměrné ceny 32 korun za kilogram," řekl.

Poznamenal, že cena 32 korun by se mohla udržet, přičemž záleží na vývoji světového a vnitřního trhu. Dovoz vepřového z nejbližších zemí Evropské unie přitom nyní není podle Svátka možný, neboť tamní ceny jsou vyšší než ceny požadované Agroporkem.

Názor některých zpracovatelů, že členové Agroporku uzavřeli kartelovou dohodu Stávek odmítl s tím, že družstvo svým členům požadavek vyšší ceny pouze doporučilo. Uvedl, že navíc nejde o cenu průměrnou, ale o cenu prasete v první jakostní třídě.

Podle generálního ředitele roudnické firmy Procházka Jiřího Puršla platily zpracovatelské podniky zemědělcům ještě v polovině června za kilogram vepřového 26 korun. Zvýšení ceny na 30 a nyní na 32 korun se podle jeho slov musí promítnout do zvýšení spotřebitelských cen zhruba o 15 procent. Firma Procházka proto podle jeho slov nyní usiluje o import, aby očekávané zdražení částečně přibrzdila.

Zdeněk Rychtera nol


Zdroj: ČTK, 12. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 17:07