Agris.cz - agrární portál

Tchecomalt Group díky exportním dotacím zvýší ceny ječmene

12. 7. 1999 | ČTK

Tchecomalt Group díky exportním dotacím zvýší ceny jecmene

PROSTEJOV 12. cervence (CTK) - Potravinárské seskupení Tchecomalt Group, které je nejvetším tuzemským výrobcem a exportérem sladu, muže díky schválení programu neprímých dotací na export sladu zvýšit nákupní ceny sladovnického jecmene. Oznámilo to dnes vedení skupiny.

"Udelení dotací na vývoz sladu ve schválené výši znamená pro dodavatele skupiny Tchecomalt Group zvýšení základní nákupní ceny pro srážkový systém o 400 Kc na 3200 korun za tunu sladovnického jecmene. Zvýšení ceny se samozrejme týká i již uzavrených smluv," rekl dnes CTK Vladislav Janecek z Obchodních sladoven, které jsou zakládajícím clenem skupiny Tchecomalt Group.

Podpurný a garancní rolnický a lesnický fond (PGRLF) vyhlásil od 15. cervna program na export sladu, v jehož rámci sladarské firmy obdrží neprímé dotace na úhradu cásti úroku z provozních úveru souvisejících s nákupem sladovnického jecmene, výrobou sladu a jeho prodejem.

Podmínky poskytnutí dotací pro skupinu Tchecomalt Group podle Janecka mimo jiné zahrnují povinnost vyvézt v roce 1999 minimálne 130.000 tun sladu a z letošní sklizne nakoupit minimálne 250.000 tun sladovnického jecmene za cenu 3200 korun za jednu tunu.

"Rozhodnutí PGRLF podporit i v letošní roce vývoz sladu vítáme s povdekem a jsme pripraveni splnit všechny podmínky související s poskytnutím dotací" uvedl Janecek.

Sladarské firmy skupiny Tchecomalt Group v roce 1998 vyrobily celkem 253.000 tun sladu a na jeho tuzemské výrobe se tak podílely zhruba šedesáti procenty. Jejich export obnášel 145.000 tun sladu a na celkovém ceském exportu této komodity se podílel 87 procenty.

Do potravinárské skupiny Tchecomalt Group patrí tri nejvetší domácí sladarské firmy, Obchodní sladovny, Sladovna Hodonice a Moravská sladovna Kromeríž.

Petr Behal klh


Zdroj: ČTK, 12. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 18:47