Agris.cz - agrární portál

Přes dvacet ruských oblastí napadeno sarančaty

12. 7. 1999 | ČTK

Pres dvacet ruských oblastí napadeno sarancaty

MOSKVA 12. cervence (zpravodajka CTK) - Více než 20 ruských oblastí již bylo napadeno sarancaty, která pronikají do Ruska ze sousedního Kazachstánu. Informovalo o tom dnes ruské ministerstvo zemedelství.

Podle agentury Interfax sarancata napadla zejména centrální cást Ruské federace. Nejvíce jsou postiženy Orenburská, Samarská, Uljanovská a Penzská oblast. V posledních dnech se sarancata objevila také v Tatarstánu a Baškirsku.

Ministerstvo zemedelství upozornilo, že ztráty na obilí zpusobené škudci mohou letos dosáhnout zhruba ctyr miliónu tun.

Vláda Tatarstánu již vyclenila tri milióny rublu (zhruba 125.000 dolaru) na likvidaci sarancat a ochranu oseté plochy.

Znepokojení kvuli pronikání sarancat z Kazachstánu na ruské území vyjádril koncem minulého týdne ruský premiér Sergej Stepašin. Uvedl, že tento problém jej znepokojuje dokonce víc, než situace kolem pádu ruské vojenské družice na kazašské území.

Ruský družice se zrítila pred týdnem po neúspešném startu a zpusobila podle kazašských zdroju ekologickou katastrofu na velké cásti tamního území. Zhruba 70 tun tzv.heptylového paliva se prý rozlilo a znecistilo tisíce hektaru zemedelské pudy. Ruské a kazašské vedení se dosud nedohodlo na zpusobu likvidace škod a dalším provozu ruského kosmodromu Bajkonur, který se nachází na kazašském území. Kazachstán si pritom stežuje na "laxní prístup" Rusu k urovnání problému.

Stepašin ovšem v pátek poznamenal, že Kazaši také nepodnikli náležité kroky, aby zamezili pronikání sarancat do Ruska.

Alexandra Malachovská ros jf


Zdroj: ČTK, 12. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.05.2024 05:05