Agris.cz - agrární portál

PGRLF podpoří od 15. července vývoz sladu a mléka

9. 7. 1999 | ČTK

PGRLF podporí od 15. cervence vývoz sladu a mléka

PRAHA 9. cervence (CTK) - S úcinností od 15. cervence letošního roku podporí Podpurný a garancní rolnický a lesnický fond (PGRLF) export sladu a mléka z Ceské republiky. Stane se tak formou dotace cásti úroku z provozních úveru na tyto komodity, a to maximálne do výše deseti procentních bodu. CTK o tom informoval tiskový mluvcí MZe Pavel Kovár.

Dotace na export sladu budou poskytnuty trem subjektum, a to Obchodním sladovnám Prostejov, Sladovne Hodonice a spolecnosti BMC. Dotace bude v rámci celé skupiny cinit maximálne 75 miliónu korun a dotované provozní úvery mohou být použity pouze na zálohy na financování nákupu sladovnického jecmene, skladování zásob jecmene, rozpracované výroby a zásob sladu a na pohledávky u odberatelu.

Mezi podmínky poskytnutí dotace patrí mimo jiné také minimální nákupní cena placená prvovýrobcum za jecmen 3200 Kc/t, pricemž minimální množství takto vykoupeného jecmene z letošní sklizne bude cinit 250.000 tun. V rámci celé skupiny bude letos garantován vývoz nejméne 130.000 tun sladu.

Podpora exportu mléka je urcena subjektum se zpracovatelskou výrobou v komodite mléko, u nichž podíl exportu na celkové ctvrtletní produkci ciní alespon deset procent. Maximální dotace úroku bude vymezena výší subvence v prepoctu na jeden litr mléka, kterou jako maximální pro dané období stanoví rada Státního fondu tržní regulace v zemedelství.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 9. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 10:50