Agris.cz - agrární portál

Stav porostů zeleniny na Znojemsku je zatím uspokojivý

8. 7. 1999 | ČTK

BRNO/ZNOJMO 8. července (ČTK) - Nárůst osevní plochy okurek nakládaček o 35 procent meziročně registruje letos ZD Borotice - Božice na Znojemsku. Z 1150 hektarů výměry veškeré půdy má na 50 hektarech zeleninu pod závlahou a je jejím největším pěstitelem v regionu. "Dva dny stála kvůli počasí sklizeň ozimých ječmenů, ale kroupy se nám vyhnuly," řekl ČTK předseda Jan Bajcar.

Největší škody působí však podle něj zloději, kteří třetinu úrody rozkradou a zničí přitom i ostatní porost. Kolem 20 hektarů vzrostlých košťálovin je proti loňskému roku v uspokojivém stavu, stejně jako okurky nakládačky. Za dobrý výnos považují pěstitelé letos 18 tun při ceně kolem sedmi Kč za kilogram. "S odběrateli okurek máme ceny dohodou," doplnil Bajcar.

V důsledku snížení nákupů šla výměra zeleniny na Znojemsku až o 50 procent dolů. Domácí produkty jsou přitom plně srovnatelné s dovozy.

Na jihu Moravy je 88 procent plodných sadů meruněk z celkové výměry 2138 hektarů v ČR. Výnosy by měly dosáhnout až 2,8 tuny po hektaru proti dlouhodobému průměru 2,5 tuny/ha. Výkupní cena se pohybuje kolem 15 Kč za kilogram, v případě nadúrody může jít až o třetinu dolů. Na okraji Brna činí cena až 20 Kč/kg.

Podle inspektora trvalých kultur Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v Brně Jaromíra Čepičky mají letos meruňky menší průměr díky nedostatku vláhy v posledních čtrnácti dnech. Sklizeň hlavní odrůdy Velkopavlovické z poloviny výměry sadů začne na Břeclavsku a konci týdne.

Jiří Macík jw


Zdroj: ČTK, 8. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 14:18