Agris.cz - agrární portál

Evropská unie prodloužila zákaz vývozu hovězího z Portugalska

8. 7. 1999 | ČTK

Evropská unie prodloužila zákaz vývozu hovezího z Portugalska

BRUSEL 8. cervence (CTK) - Evropská komise (EK) se dnes rozhodla prodloužit zákaz vývozu hovezího masa z Portugalska až do srpna príštího roku, k cemuž ji vedou obavy z možného výskytu bovinní spongiformní encefalopatie, tedy onemocnení známého pod kratším názvem nemoc šílených krav. Dnes o tom informovala agentura Reuters s tím, že formální rozhodnutí uciní v prubehu príštího týdne veterinární výbor EU.

V platnosti tak zustává neformální zákaz z lonského listopadu, kdy Evropská unie na Portugalsko uvalila zákaz vývozu živého dobytka z duvodu zvýšeného výskytu zmínené nemoci. Nový návrh však pocítá se dvema zmenami. Tou první je, že Portugalsko bude moci vyvážet býky urcené pro sportovní zápasy, zatímco druhá zmena spocívá v možnosti vývozu masa a kostní moucky pro úcely spalování.

"Pocet prípadu BSE (bovinní spongiformní encefalopatie) se stabilizoval kolem úrovne 100 až 200, což je jednoznacne nad limitem pro zeme s vysokým výskytem (100 prípadu)," píše se v prohlášení EK. Již samotný výskyt však podle komise hovorí ve prospech prodloužení zákazu. Portugalsko sice v rámci EU není klícovým vývozcem hovezího masa, každorocne však smeruje nekolik tisíc tun prevážne do Španelska.

spr bm


Zdroj: ČTK, 8. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 22:48