Agris.cz - agrární portál

Plzeňský magistrát varuje před návštěvou Boleveckých rybníků

8. 7. 1999 | ČTK

Plzenský magistrát varuje pred návštevou Boleveckých rybníku

PLZEN 8. cervence (CTK) - Vážný úraz mohou návštevníkum plzenské rekreacní oblasti Bolevecké rybníky zpusobit polámané vetve a nalomené špicky stromu, které poškodila úterní vetrná smršt. Magistrát proto rekreanty odrazuje od pobytu v oblasti do doby, než budou nejhorší následky vichrice odstraneny.

"Vichrice ponicila 800 hektaru lesa, což je 20 procent z celkové výmery mestských lesu. Nejvetší škody napáchala v Radcickém lese a v lese mezi Chotíkovem a Bolevcem. Náklady na odstranení polomu, úpravu cest a zalesnení poškozených ploch si vyžádají 9,5 miliónu korun," rekla dnes CTK mluvcí magistrátu Zdenka Kubalová.

Úplné odstranení kalamity se predpokládá až na jare príštího roku. Prednostne však budou provedeny práce práve v rekreacní oblasti Boleveckých rybníku alespon do té míry, aby polomy prestaly ohrožovat verejnost.

Prírodní živel zpusobil na mestském majetku škody za témer 15 miliónu korun. Poškozeno bylo verejné osvetlení, svetelná signalizace, komunikace, svodidla a dopravní znacení a zelen. Velké škody zpusobila vichrice na bolevecké návsi, kde porazila stoleté lípy, dodala Kubalová.

Vetrná smršt s bourkou a kroupami, která místy dosahovala rychlosti až 172 kilometru za hodinu, což odpovídá síle orkánu, se prehnala pres Plzen a okolní okresy v úterý krátce po 17:00. Živel strhal stromy, poškodil automobily, rozbil okna, znicil zahrady a skleníky, polámal a vyvrátil stromy a sloupy elektrického a telefonního vedení.

Marie Fialová mal kar


Zdroj: ČTK, 8. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 21:30