Agris.cz - agrární portál

Uherskohradišťsko: počasí vytvořilo podmínky k rozvoji plísní

8. 7. 1999 | ČTK

Uherskohradištsko: pocasí vytvorilo podmínky k rozvoji plísní

UHERSKÉ HRADIŠTE 8. cervence (CTK) - Vlhkostní a teplotní podmínky minulých dnu byly na Uherskohradištsku z hlediska rostlinolékarského príznivé pro plný rozvoj plísní u okurek, rajcat nebo vinné révy a pestitelé musejí plodiny ošetrovat. Napríklad s plísní vinné révy vinari každorocne pocítají a letos používají k ošetrení nové nechemické prípravy Quadris a Diskus.

"Vetší zemedelské podniky okresu mají asi 350 hektaru plodných vinic a nejméne tolik obhospodarují drobní pestitelé. Násada je pekná a cekáme dobrou úrodu," rekl dnes CTK vedoucí okresního oddelení Státní rostlinolékarské správy Uherské Hradište Stanislav Štefka.

Upozornil, že po prvním teplotním zlomu na zacátku cervna, kdy po období chladna nastala velká horka, se u vetšiny širokolistých plodin (brambory, rajcata, réva) projevilo zvláštní fyziologické poškození listu prudkým oslunením.

"Zemedelci i drobní pestitelé k nám chodili listy ukazovat, protože nevedeli, o co jde. Odborne jevu ríkáme inzolace a rostlinám zvyklým na chladnejší pocasí ji zpusobila náhlá vedra," vysvetlil Štefka.

Celkove podle neho snášely polní plodiny vedra dobre. Ješte minulý pátek pred nástupem velkých teplot témer v celém okrese zapršelo a dusledky veder se vyrovnaly.

Karla Havlíková jw


Zdroj: ČTK, 8. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 15:18