Agris.cz - agrární portál

Teplo a déšť mohou ohrozit úrodu brambor na Vrchovině

8. 7. 1999 | ČTK

Teplo a déšt mohou ohrozit úrodu brambor na Vrchovine

JIHLAVA 8. cervence (CTK) - Soucasné nepríznivé pocasí nezpusobilo zatím zemedelcum v okresech Ceskomoravské vrchoviny (Pelhrimov, Trebíc, Jihlava, Havlíckuv Brod, Ždár nad Sázavou) výrazné škody. Déle trvající dešte a teplé pocasí však mohou ohrozit úrodu brambor a obilovin. CTK to dnes sdelili zástupci okresních agrárních komor (OAK) jednotlivých okresu.

Zemedelci se shodují na tom, že bude záležet na vývoji pocasí v príštích dnech. "Pokud bude pokracovat deštivé pocasí a vzrostou teploty, objeví se houbovité choroby. V prípade brambor mohou výnosy klesnout až o padesát procent. Vše záleží na tom, jak rychle budou moci vyjet zemedelci do polí brambory ošetrit," rekl reditel jihlavské OAK Vlastimil Vanek.

Úterní silné bourky doprovázené krupobitím zasáhly na Vrchovine jen okrajové cásti okresu Pelhrimov a Trebíc. Špatné pocasí zde zpusobilo polehání cásti porostu, ale nenapáchalo výraznejších škod. "Vytrvalé dešte nám však brání v zahájení sklizne jecmene, kterou jsme meli v techto dnech zahájit", sdelil reditel trebícské OAK Karel Coufal.

Také na ždárském okrese se zemedelci obávají teplých, deštivých dnu. "Dešte nám zatím nijak mimorádne úrodu neohrozily. Pokud by ale pokracovaly a zvýšily by se teploty, vyskytla by se s nejvetší pravdepodobností plísen bramborová. Ta by mohla výrazne snížit výnosy brambor," vysvetlil zástupce reditele ždárské OAK František Hloušek.

Cervenka Jirí jw


Zdroj: ČTK, 8. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 17:04