Agris.cz - agrární portál

Na Znojemsku naplno pokračuje sklizeň ozimých ječmenů

7. 7. 1999 | ČTK

Na Znojemsku naplno pokracuje sklizen ozimých jecmenu

BRNO 7. cervence (CTK) - Približne polovina ploch ozimých jecmenu na Znojemsku, zasetých v okrese na ploše 2500 hektaru, je již pod strechou. Sklizen této komodity zahájili zemedelci v minulém týdnu a pokracuje i pres mírnou neprízen pocasí. "Cást okresu zasáhly kroupy, ale mnoho neuškodily," rekl dnes CTK reditel Územního odboru ministerstva zemedelství Alois Canek.

Nekteré podniky jako ZEVA Hrušovany nad Jevišovkou jecmen ozimý sklidily z veškeré výmery. V okrese plynule zacne sklizen repek a koncem týdne v prípade pekného pocasí vjedou kombajny do porostu raných odrud ozimé pšenice. Tato plodina je na Znojemsku zaseta na více než 35.000 hektaru.

Na Breclavsku zacala na nekterých místech okresu sklizen raných merunek. Odhady hovorí v regionu o úrode zhruba 3500 tun, kdy nejvetší pestitel ZD Kobylí ocekává asi 1000 tun sklizeného ovoce. Tretinu z odhadovaných dodávek dodají drobní pestitelé, kterých je nejvíce na Velkobílovicku.

Podle reditele breclavského závodu spolecnosti Taroko Brno Petra Šultese zpusobily nedávné vydatné srážky praskání trešní a višní a na déšt doplatí zrejme i rané merunky. Firma Taroko patrí k nejvetším dodavatelum ovoce a zeleniny do maloobchodu na okrese a zásobuje i velké prodejní síte. Vykupuje smluvne od velkých pestitelu a asi 30 procent své produkce pokrývá z tuzemska.

Jirí Macík jw


Zdroj: ČTK, 7. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 10:46