Agris.cz - agrární portál

Dovoz se v minulé sezóně na spotřebě jablek podílel 39 procenty

6. 7. 1999 | ČTK

HRADEC KRÁLOVÉ 6. července (ČTK) - Z asi 102.000 tun konzumních jablek, která se v minulé sezóně prodala v České republice, jich bylo 39 procent z dovozu. Podíl dovozu na tuzemské spotřebě jablek tak zůstal stejný jako předminulou sezónu. Pro ČTK to uvedl tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík s tím, že obchodní sezóna u jablek trvá od července minulého roku do konce června letošního roku.

Českým ovocnářům, kteří na tuzemském trhu prodali 62.000 tun jablek, nečinil dovoz prakticky žádné problémy. Až do března se totiž podíl tuzemských jablek na celkovém prodeji pohyboval mezi 70 až 90 procenty. Větší dovozy nastaly až od dubna, kdy již čeští pěstitelé své sklady téměř vyprodali.

Masivní dovozy levných jablek z Evropské unie (EU) do ČR se podle Ludvíka nekonaly mimo jiné proto, že zásoby jablek v EU byly od počátku nižší a rychle se snižovaly. "Koncem května bylo v EU o 40 procent jablek méně než loni," uvedl Ludvík.

Letošní úspěšný prodej českých jablek byl dán také tím, že ovocnáři kvůli problémům s předloňským odbytem naskladnili méně jablek. Současně se jim pěstitelům podařilo proniknout do řetězců supermarketů a lidé dávali při nižší koupěschopnosti přednost levnějším českým jablkům.

Zdeněk Rychtera jw


Zdroj: ČTK, 6. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 06:40