Agris.cz - agrární portál

Polomy na Šumavě snížily počet stromů napadených kůrovcem

2. 7. 1999 | ČTK

Polomy na Šumave snížily pocet stromu napadených kurovcem

PRAHA 2. cervence (CTK) - Polomy vzniklé na podzim lonského roku v Národním parku Šumava pomohly zabránit šírení kurovce do dalších cástí parku vcetne prvních bezzásahových zón, ve kterých povolilo ministerstvo životního prostredí kvuli kurovci kácet. "Potvrdil se predpoklad, že pokud bude v lese ležet pres 60.000 polomu a vývratu, sníží se pocet napadených stromu v prvních zónách a následná potreba zásahu," uvedl na dnešní tiskové konferenci námestek reditele správy parku Vladimír Zatloukal.

Díky tomu, že kurovec prednostne nalétával do lapáku pripravených z polomu, se pesimistické odhady, které pocítaly s 10.000 až 12.000 asanovaných stromu v prvních zónách, nesplnily. "Zatím jsme v prvních zónách byli nuceni asanovat 1200 stromu a asi 890 je ješte oznaceno k asanaci," rekl Zatloukal s tím, že další asanace budou nutné, ale nejhorší první rojení už bylo prekonáno bez vzniku souvislých holin.

V celém parku do 25. cervna zpracovali lesníci 92.185 polomu, které z vetší cásti sloužily jako lapáky, a 16.260 stojících napadených stromu. Každý mrtvý strom z vetrného polomu, který posloužil jako lapák, zachránil další dva až tri zdravé stromy.

Situace podle odpurcu zásahu v prvních zónách nasvedcuje tomu, že povolení ke kácení v prvních zónách bylo zbytecné. "Správa parku potvrdila zprávy odborníku a Hnutí Duha, podle kterých v pralesovitých porostech lýkožroutu ubývá," reagoval na Zatloukalovu informaci Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

"Diferencovaný zásah" povolil ministr Miloš Kužvart na podkladu doporucení Rady Národního parku Šumava a dalších odborníku. Proti zásahum se vyjádrili odborníci z Akademie ved CR, rozhodnutí považuje za neprijatelné i rada ekologických aktivistu. Hnutí Duha v této souvislosti žalovalo ministerstvo životního prostredí. Rozhodnutí o kácení na Šumave neodpovídá podle Duhy zákonu o ochrane prírody a krajiny.

Sona Remešová mal kš


Zdroj: ČTK, 2. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 00:33