Agris.cz - agrární portál

Největší problém před vstupem do EU je udržet rozměr zemědělství

2. 7. 1999 | ČTK

Nejvetší problém pred vstupem do EU je udržet rozmer zemedelství

PRAHA 2. cervence (CTK) - Nejvetším problémem resortu zemedelství do okamžiku vstupu Ceské republiky do Evropské unie je udržet odpovídající rozmer ceského zemedelství. Na dnešní tiskové konferenci to rekl ministr zemedelství CR Jan Fencl. V produkcních, intenzívních oblastech je treba udržet zemedelství dostatecne konkurenceschopné a v marginálních oblastech je pak nutné zachovat zemedelství predevším kvuli údržbe krajiny.

Soucasný agrární program resortu ministerstva zemedelství podle Fencla jednoznacne akceptuje spolecnou zemedelskou politiku EU a považuje ji za svuj cíl. Dnešní pozice ceského zemedelství v Evrope ale není dobrá a do tvrdých stretu a konkurence se proto nedostávají samotní zemedelci, ale rozpocty jednotlivých zemí.

"Po vstupu CR do EU již tento problém bude ležet pouze na schopnostech ci neschopnostech ceských zemedelcu a já jsem v tomto smeru velkým optimistou," dodal ministr.

K obavám ze zhroucení tuzemského trhu hovezího masa v dusledku zavedení povinné minimální ceny mléka, které vyjádrila ve ctvrtek Asociace soukromého zemedelství, Fencl rekl, že se on sám se takového zhroucení neobává. Soudí, že po zavedení dotace na podporu chovu krav bez tržní produkce mléka bude pro chovatele výhodnejší prestat prodávat mléko a krávy chovat dál, než je odvézt na jatka.

Oldrich Pribík klh


Zdroj: ČTK, 2. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 15:12