Agris.cz - agrární portál

Svaz měst a obcí podpořil poslaneckou novelu zákona o odpadech

2. 7. 1999 | ČTK

Svaz mest a obcí podporil poslaneckou novelu zákona o odpadech

PRAHA 2. cervence (CTK) - Predstavitelé Svazu mest a obcí podporili návrh dílcí novely zákona o odpadech, který predložili poslanecké snemovne pravicoví poslanci v cele s Liborem Ambrozkem (KDU-CSL). Novela predpokládá, že obce budou mít možnost stanovit vyhláškou poplatek za komunální odpad. Predloha dále uvádí, že s komunálním odpadem muže na svém území nakládat bud obec, nebo jiná oprávnená osoba, která má od obce písemný souhlas. CTK to dnes rekl místopredseda svazu Jaromír Jech.

"Nedostatky soucasného zákona o odpadech umožnují využívání zavedeného systému sberu a svozu komunálního odpadu nejen bez uzavrení smlouvy s obcí, ale i bezplatne," uvedl Jech. Ze zákona musí zajistit odpadové hospodárství obec, a proto za neplatice hradí výdaje ze svého rozpoctu. "Zvlášte ve velkých mestech jde o milióny korun," upozornil Jech.

Podobne vysvetlují duvody novely i autori návrhu. Na schuzi snemovny upozornili poslance, že pribývá pocet subjektu, které využívají zavedený systém svozu a sberu bez konkrétne uzavrené smlouvy s obcí a predevším pak bez platby. K uzavírání smluv podle nich nejsou nyní zákonem nuceni.

Poplatek, kterým se budou vlastníci nebo správci nemovitostí podílet na financování nakládání s odpadem, má být podle novely príjmem obce. Vlastníci ci správci by pak mohli poplatek úctovat osobám, které v jejich nemovitosti bydlí. "Prijetím novely by došlo k odstranení nedostatku zákona," rekl Jech.

Uvedl, že by nadále nevznikaly nové cerné skládky a nezvyšoval by se deficit obcí pri úhradách za likvidaci odpadu. "Zamezilo by se rovnež rušení zavedených systému trídení odpadu a také tomu, kdy poctiví obcané doplácejí na nepoctivé," dodal.

mbc mhm


Zdroj: ČTK, 2. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:31