Agris.cz - agrární portál

Senát vrátil s pozměňovacími návrhy zákon o veterinární péči

1. 7. 1999 | ČTK

Senát vrátil s pozmenovacími návrhy zákon o veterinární péci

PRAHA 1. cervence (CTK) - Senát dnes vrátil Poslanecké snemovne návrh zákona o veterinární péci s nekolika pozmenovacími návrhy. Rozhodlo o tom v hlasování 45 z 57 prítomných senátoru, dva byli proti.

Nový zákon by mel nahradit nyní platnou zastaralou normu. Zákon v souladu s evropským právem stanovuje požadavky veterinární péce na chov zvírat, požadavky na živocišné produkty a upravuje práva a povinnosti fyzických i právnických osob v této oblasti.

pokr. han lp

Senátní pozmenovací návrhy mimo jiné ulehcují chovatelum tím, že nebudou muset své psy a kocky nechat povinne veterinárne kontrolovat pred výstavami. "To je obrovské ulehcení," uvedl senátor Jirí Liška (ODS). Pro prohlídky podle nej neexistují odborné duvody.

Horní komore se dále podarilo vyrešit sporné ustanovení v zákone, na jehož základe se mohla Státní veterinární správa vyjadrovat k registrování soukromých veterináru. "Pokud veterinární lékar splní základní požadavky, má diplom, je bezúhonný a je schopen vykonávat svoji cinnost, není potreba doplnovat jeho cinnost dalšími podmínkami," rekl Liška.

Schválený návrh napríklad predpokládá, že chovatelé nejen psu, ale i lišek, jezevcu ci kun budou mít podle zákona napríklad povinnost nechat svá zvírata jednou za rok ockovat proti vztekline. Za nesplnení požadavku bude fyzickým osobám hrozit pokuta až 10.000, podnikatelum až 300.000 korun.

Zákon dále pocítá se zavedením centrální evidence nekterých hospodárských zvírat. Chovatelé skotu, prasat, ovcí, koz, koní a zvere ve farmovém chovu budou povinni poskytovat evidenci údaje týkající se puvodu, totožnosti a pohybu jejich zvírat. Norma rovnež zpresnuje seznam nebezpecných nákaz i postup chovatelu, soukromých veterinárních lékaru a orgánu veterinární správy pri podezrení ci výskytu nebezpecné nákazy.

Lucie Petrová Libuše Hanzalová jpt vb


Zdroj: ČTK, 1. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 10:21