Agris.cz - agrární portál

Nejasnosti kolem znečištění polských výrobků Coca-Coly trvají

1. 7. 1999 | ČTK

Nejasnosti kolem znecištení polských výrobku Coca-Coly trvají

VARŠAVA 1. cervence (zpravodajka CTK) - Nejasnosti kolem zdravotní závadnosti minerální vody Bonaqua vyrábené polskou pobockou koncernu Coca-Cola, v níž byly v minulých dnech nalezeny cástecky plísní, pokracují. Ackoliv z dnes zverejnených konecných výsledku testu, provedených pro výrobce holandskou laboratorí TNO, vyplývá, že plísen je biologicky mrtvá a neohrožuje tedy zdraví, polské sanitární služby došly k opacnému záveru.

Podle predbežných výsledku kontroly státní sanitární služby (Sanepid) z jihopolské Vratislavi je totiž plísen, nalezená v "tretinkových" sklenených láhvích s nápojem živá a muže se aktivne rozvíjet. Predstavuje proto hrozbu pro lidský organismus. Sanepid se proto rozhodl zkontrolovat i další výrobky koncernu, vcetne tech, jež se prodávají v plastikových obalech.

Námestek generálního reditele spolecnosti Coca-Cola Poland Marcin Barcz dnes prohlásil, že neví, na základe ceho došla polská laborator k jiným výsledkum. Pripomnel pritom, že se v Polsku dosud nevyskytl žádný prípad jakéhokoliv onemocnení v souvislosti s požitím zmínené minerální vody.

"Výsledky výzkumu holandské laboratore ukázaly, že máme co delat s neaktivní plísní," uvedl Barcz v polském rozhlase, "a proto lze konstatovat s naprostou jistotou, že výrobek je zcela bezpecný." Dodal, že firma Coca-Cola se presto rozhodla dokoncit výmenu všech svých výrobku prodávaných na polském trhu ve sklenených "tretinkách". Jejich výmena za pullitrové balení v plastikových láhvích nebo plechovkách by mela podle nej skoncit do konce týdne. Dosud bylo vymeneno kolem 50 procent výrobku, dodal.

Eliška Veselá bep pz


Zdroj: ČTK, 1. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 14:08