Agris.cz - agrární portál

Policisté vyšetřující prodej státních pozemků jsou prý pod tlake

1. 7. 1999 | ČTK

Policisté vyšetrující prodej státních pozemku jsou prý pod tlakem

LITOMERICE 1. cervence (CTK) - Policisté a vyšetrovatelé, kterí vyšetrují údajnou trestnou cinnost peti z deseti reditelu územních pracovišt Pozemkového fondu na severu Cech, jsou podle tvrzení nekterých z nich vystaveni stále sílícím tlakum. Tito policejní odborníci, kterí nechtejí být jmenováni, dnes CTK rekli, že jsou na ne podávána nepodložená trestní oznámení a že o vyšetrování projevují zájem prostrednictvím svých pracovníku i politické strany.

Trestní oznámení na tyto policisty byla dosud odkládána jako neopodstatnená. "Jsou to napríklad oznámení, že nekomu tito policisté pomohli od postihu za dopravní nehodu, ci jsou spojováni s trestnou cinností, kterou spáchala jiná osoba, ale se stejným príjmením," vysvetlil vyšetrovatel.

Za "daleko zlovestnejší" však považují policisté zájem politických stran o tuto kauzu. CTK získala informace, že napríklad o vyšetrování reditelky litomerického územního pracovište Pozemkového fondu, která byla v breznu obvinena ze zneužívání pravomoci verejného cinitele a nyní i z podvodu, se zajímá Josef Vegner, asistent ceskolipského senátora CSSD Miroslava Coufala. Ten na dotaz CTK pripustil, že se o prípad litomerické reditelky zajímá, ale odmítl odpovedet na otázku, proc. "Nebudu se k tomu vyjadrovat," dodal.

Na severu Cech již obvinili policisté pet z deseti reditelu severoceských územních pracovišt Pozemkového fondu. Všichni jsou podezrelí ze zneužívání pravomoci verejného cinitele, ctyri z nich i pro podvod, ci pokusu o podvod a ústecká reditelka ješte pro porušování povinnosti pri správe cizího majetku. Krome ústecké reditelky jsou ostatní obvinení ve vazbe.

Této trestné cinnosti se údajne dopustili tím, že v rámci restitucních rízení prevádeli svým známým lukrativní pozemky, které oni pak za mnohonásobne vyšší cenu prodávali. Policisté zatím prokázali, že poškodili stát, poprípade oprávnené osoby zhruba o 180 miliónu korun.

Policisté a vyšetrovatelé, kterí dnes informovali CTK, uvedli, že podle jejich poznatku v ostatních krajích není tolik obvinených reditelu územních pracovišt Pozemkového fondu. "Pouze nedávno se prijeli podívat na náš postup kolegové ze západoceského kraje," rekl jeden z vyšetrovatelu.

Eliška Cesarová kš mhm


Zdroj: ČTK, 1. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.05.2024 12:08