Agris.cz - agrární portál

Blokáda silnic a hraničních přechodů v Chorvatsku pokračuje

30. 6. 1999 | ČTK

ZÁHŘEB 30. června (ČTK) - Chorvatští zemědělci zahájili dnes pátý den protestních akcí, při nichž blokují za pomoci traktorů a další zemědělské techniky několik desítek cest v severní a východní části země a některé hraniční přechody se Slovinskem a Maďarskem. Jejich protest, který trvá od minulé soboty, má přimět vládu, aby splnila jejich požadavky.

Podle zemědělského svazu, který akci organizuje, se k protestu připojilo 100.000 zemědělců. Jde zřejmě o jeden z největších veřejných protestů v Chorvatsku, kde se prohlubuje ekonomická krize, zvyšuje nezaměstnanost a snižují platy.

Zemědělci, kteří žádají od vlády garantované ceny obilí, zákaz dovozu levných produktů, zaplacení loňské produkce a reformy umožňující lepší využití domácích zdrojů, dali najevo, že mají v úmyslu v protestu vytrvat, dokud nebudou jejich požadavky splněny. Ty v pondělí odmítl premiér Zlatko Mateša jako nerealistické a upozornil, že protestní akce mohou mít velmi tvrdý dopad na turistickou sezónu. Jednání odročená z pondělka se v úterý neuskutečnila. Podle zdrojů ze zemědělského svazu byla dnes jednání s vládou obnovena.

Blokáda silnic způsobila i to, že maďarský ministr zahraničí János Martonyi odložil plánovanou cestu do Záhřebu na klidnější dobu.

Mluvčí vládnoucího Chorvatského demokratického společenství Ivica Ropus v úterý prohlásil, že protestní hnutí zemědělců bylo zpolitizováno, a vyzval policii, aby silniční blokády odstranila. Ta se soustředila především na to, že odklání dopravu na volné silnice a zatím vůči demonstrantům nepoužila sílu zřejmě z obav, aby to nevyvolalo násilí a rozšíření protestů.

Zemědělci blokují několik hraničních přechodů s Bosnou a dva menší přechody do Slovinskem; otevřeny zůstaly velké přechody na cestách směřujících do západní Evropy.

Podle chorvatské televize (HRT) je uzavřen úsek státní silnice D-2 mezi městy Novigrad Podravski a Virovitici a D-5 u Turanovce. Čtvrtý den je zablokován úsek D-4 Záhřeb-Lipovac na 420. kilometru u města Sikirevci a u Slobodnice pak D-7 Vrpolje- Sikirevci. Zablokována je i silnice Sibinj-Garčin-Vrpolje, D-28 Djurdjevac-Záhřeb v obci Trojstveni Markovac a úsek Vrbovac- Bjelovar, silnice u obce Kapele a další místní cesty na dvou desítkách míst. Zavřena je silnice D-2 u hraničního přechodu Dubrava Križovljanska a Trnovec.

Zavřeny jsou hraniční přechody Gola, Donji Miholjac, Svilaj- Županja, Dubrava Križovljanska, Virje Istok, Mursko Središće, Goričan a příjezdové cesty k hraničnímu přechodu Terezino Polje. Hraniční přechod Trnovec je sice otevřen pro veškerou dopravu, ale je zablokována část silnice Trnovec-Čakovec. Otevřené jsou hraniční přechody Macelj, Bregana a další přechody se Slovinskem, s Bosnou a Hercegovinou pak například přechod Dvor.

Na ostatních cestách nejsou podle chorvatské televize větší problémy. Provoz na hraničních přechodech se Slovinskem je hustý, dlouhá čekací doba je zvláště pro kamióny. Trajektová doprava mezi pevninou a ostrovy je zajišťována bez problémů.

České velvyslanectví v Záhřebu nemá zatím zprávy od českých cestovních kanceláří nebo jednotlivých turistů, že by se ocitli v obtížích. Na blokádu doplatilo několik českých kamiónů, které stojí na maďarsko-chorvatské hranici.

ko mž


Zdroj: ČTK, 30. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 02:11