Agris.cz - agrární portál

Rada SFTR zavedla minimální nákupní cenu mléka 7,80 Kč/l

29. 6. 1999 | ČTK

Rada SFTR zavedla minimální nákupní cenu mléka 7,80 Kc/l

PRAHA 29. cervna (CTK) - Rada Státního fondu tržní regulace v zemedelství (SFTR) dnes rozhodla, že od 15. cervence letošního roku bude opet pro veškeré vykupované mléko v CR platit minimální nákupní cena 7,80 Kc za jeden litr. Na dnešní tiskové konferenci to rekl ministr zemedelství CR Jan Fencl.

Soucasne SFTR ze svých zdroju podporí export ctyr komodit, a to másla, sušeného odstredeného mléka, sušeného plnotucného mléka a kondenzovaného mléka. Podporu však podle Fencla dostanou pouze ty mlékárny, jejichž export ciní více než 50 procent mléka nakupovaného od zemedelcu.

Podpurný a garancní rolnický a lesnický dále poskytne dotaci úroku provozních úveru, s nimiž operují exportní mlékárny. Tato podpora bude priznána mlékárnám, které exportují alespon deset procent nakupovaného mléka.

"Všechny dosavadní snahy rady SFTR pred dnešním rozhodnutím smerovaly k prodloužení doby, od kdy budou ohroženi jednotliví producenti mléka. Šlo o to, aby se meli možnost na tento okamžik pripravit a najít rešení," rekl Fencl. S tím, že by samostatní producenti meli postoupit své právo obchodovat odbytovým družstvum, které snadneji vyreší jejich problémy, prípadne se orientovat na produkci jiných komodit než mléka.

Podle ministra lze totiž ocekávat, že mlékárny sníží po zavedení povinné minimální nákupní ceny nákup mléka od prvovýrobcu, na což by mohli doplatit predevším drobní dodavatelé mléka. Stejné obavy potvrdil také ihned po jednání Rady predseda Svazu soukromých zemedelcu CR Josef Stehlík.

Jak rekl CTK tajemník Agrární komory CR (AK) Jan Záhorka, AK zavedení povinné minimální ceny prosazovala. Podle odhadu AK prodelali jenom v posledních dvou mesících zemedelci asi 800 miliónu korun. Jak rekl, mají zemedelci ješte 15 dní na to, aby vstoupili do odbytových družstev. "Protože ten, kdo bude bojovat sám s mlékárnami, má velmi malou šanci," dodal Záhorka.

Podle Fencla je však MZe i nadále rozhodnuto bojovat o zachování stavu skotu v CR a hodlá od príštího roku podporovat jeho chov bez tržní produkce mléka.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 29. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 14:50