Agris.cz - agrární portál

Chorvatští zemědělci blokují silnice, chtějí schůzku s ministrem

28. 6. 1999 | ČTK

Chorvatští zemedelci blokují silnice, chtejí schuzku s ministrem

ZÁHREB 28. cervna (CTK) - Chorvatští zemedelci, požadující lepší zacházení ze strany vlády, blokovali v nedeli již druhý den silnice na ruzných místech Chorvatska. Ve své protestní akci hodlají pokracovat do té doby, dokud jim nebude zaruceno setkání s premiérem Zlatko Matešou.

Rolníci se rozhodli pokracovat v blokáde silnic po celém Chorvatsku v reakci na neúspech nedelního jednání s ministrem zemedelství Ivanem Djurkicem.

Nákladní automobily a traktory blokují východní úsek silnice Záhreb-Belehrad. Zatarasené jsou i silnicní trasy v severním Chorvatsku v okolí mesta Varaždin v blízkosti slovinských hranic a nedaleko metropole Záhrebu.

Chorvatská rolnická strana (HSS), která protestní akci organizuje, se dožaduje minimální ceny pšenice 1,32 kuny (18 centu) za kilogram; v soucasné dobe ciní vládou garantovaná cena kilogramu pšenice 0,74 kuny.

HSS rovnež vyzývá vládu k zákazu veškerého dovozu potravin produkovaných v Chorvatsku v dostatecném množství, zaplacení produkce potravin za lonský rok v plném rozsahu a navržení série opatrení k oživení churavejícího chorvatského zemedelství.

Ministr Djurkic veškeré tyto požadavky na nedelním setkání se zemedelci odmítl. Zákaz importu potravin by podle jeho slov brzdil prijetí Chorvatska do Svetové obchodní organizace (WTO.

Protestující zemedelci požadují, aby se s nimi dnes setkal premiér Zlatko Mateša, a pokud se tak nestane, hodlají v blokáde silnicní dopravy pokracovat.

ros


Zdroj: ČTK, 28. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 20:58