Agris.cz - agrární portál

Obchodní sladovny: Svého postavení na trhu nezneužíváme

25. 6. 1999 | ČTK

PROSTEJOV/KROMERÍŽ 25. cervna (CTK) - Vedení akciové spolecnosti Obchodní sladovny Prostejov odmítlo jako nepravdivá slova predsedy dozorcí rady Moravské sladovny Kromeríž a generálního reditele Moravskoslezských pivovaru Prerov Petra Fridricha, který Obchodní sladovny v tisku obvinil z necistých praktik, platební nekázne a zneužívání monopolního postavení.

"Prohlášení pana Fridricha v tisku není pravdivé a jeho cílem je pouze snaha odvést pozornost od jádra sporu mezi spolecnostmi Obchodní sladovny a Hanácká sladovna ve veci upírání vlastnictví našeho akciového podílu v Moravské sladovne. Uvažujeme proto o podání žaloby na Petra Fridricha pro pomluvu a poškození dobrého jména," rekl CTK mluvcí Obchodních sladoven Vladislav Janecek.

Dodal, že Obchodní sladovny platí dodavatelum vcas a nezneužívají svého postavení na tuzemském trhu. "Vzhledem k tomu, že se naše spolecnost podílí na výrobe sladu v CR zhruba 30 procenty, je její cinnost monitorována Úradem pro hospodárskou soutež. Dosud byla podána pouze jedna stížnost, která se po prošetrení ukázala jako neoduvodnená," dodal Janecek.

Obchodní sladovny mají v Moravské sladovne majoritní podíl a s minoritním akcionárem, Hanáckou sladovnou Kromeríž ze skupiny kolem Moravskoslezských pivovaru, vedou vleklý spor o akcionárská práva. Ten nedávno vyvrcholil odvoláním zástupcu Obchodních sladoven z orgánu Moravské sladovny.

"Zpochybnení našich akcionárských práv je hlavní prícinou špatné ekonomické situace Moravské sladovny, která její predstavenstvo donutila podat návrh na prohlášení konkursu," uvedl Janecek.

Dodal, že Obchodní sladovny kvuli zbavení majetkové úcasti v Moravské sladovne již podaly žalobu, protože postup minoritního akcionáre je podle jejich vedení nezákonný, a navíc výrazne poškozuje zájmy veritelu Moravské sladovny a ohrožuje její existenci.

Obchodní sladovny jsou clenem potravinárské skupiny Tchecomalt Group, která je významným výrobcem sladu v Evrope. Mezi jejich odberatele patrí vetšina tuzemských pivovaru.

Petr Behal nol


Zdroj: ČTK, 25. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 02:26