Agris.cz - agrární portál

Na Karvinsku odhadují škody způsobené záplavami na 12,5 miliónu

25. 6. 1999 | ČTK

OSTRAVA 25. června (ČTK) - Na 12,5 miliónu zatím vyčíslili pracovníci okresního úřadu v Karviné škodu, kterou způsobily nedávné záplavy na obecním a soukromém majetku. Jde především o zničenou zemědělskou úrodu, podmáčené omítky domů a v některých místech o sesuvy půdy. Sanaci poničeného území zřejmě z velké části zaplatí pojišťovny, řekl dnes ČTK vedoucí referátu životního prostředí okresního úřadu v Karviné Pavel Santarius.

"Lidé si v domech budou muset opravit omítky a znovu vymalovat," popsal nejčastější škody v zatopených domcích. Po odčerpání vody ze sklepů a garáží zatopených příbytků se podle něj ukázalo, že na mnoha místech mají domky podmáčené omítky do výšky asi jednoho metru. Nemalé škody vznikly také na zaplavených polích, kde je prakticky zničena letošní úroda.

V obci Těrlicko (okres Karviná), kde rozvodněná říčka Stonávka v úterý zatopila asi 15 domků a chatek v turistické osadě Hradiště, vyčíslili předběžně škodu způsobenou na obecním majetku na 480.000 korun. "Škody na soukromém majetku nemáme zmapované, protože je občané na úřadě nehlásili," řekl ČTK tajemník obecního úřadu v Těrlicku Lumír Bajgar. Předpokládá, že si obyvatelé opraví domky sami a škodu jim nahradí pojišťovny. Za měsíc by po opravách již podle Bajgara nemělo být znát, že v obci byly nějaké záplavy.

V Petrovicích u Karviné, kde říčka Petrůvka zatopila asi 40 domků, fotbalové hřiště, čističku odpadních vod a areál rybářského svazu, odhadují podle starosty Petra Trojka škody na 1,96 miliónu. Peníze použijí především na opravy plotů, omítek domů a odklízení naplaveného nepořádku.

Škody, které kvůli vytrvalým přívalovým dešťům rozvodněné řeky způsobily, se podle Santariuse nedají srovnávat s tím, co region postihlo v létě před dvěma lety. Tehdy byla situace podle něj asi dvacetinásobně horší.

Jan Vavrušák mal kar


Zdroj: ČTK, 25. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 19:31