Agris.cz - agrární portál

Ústecká Spolchemie spustí další čistírnu odpadních vod

24. 6. 1999 | ČTK

ÚSTÍ NAD LABEM 24. června (ČTK) - Spolek pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) v těchto dnech dokončil stavbu speciální čistírny odpadních vod, na jejímž financování se podílelo Spolkové ministerstvo životního prostředí. Zkušební provoz čistírny bude zahájen 2. července, uvedl dnes pro ČTK tiskový mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř.

Stavba čistírny byla zahájena v roce 1998. Z celkových nákladů 130 miliónů korun činil příspěvek německého ministerstva životního prostředí tři milióny marek.

Novou čistírnou projde ročně 300 tisíc kubických metrů odpadních vod, které pocházejí z výroby epichlorhydrinu, suroviny pro výrobu epoxidových pryskyřic. Čistírna odstraní kromě jiných druhů znečištění především tzv. adsorbovatelné organické halogenidy, které nelze běžně používanými čistírenskými postupy eliminovat. Zbavit Labe těchto látek představuje pro českou i německou stranu jednu z priorit. Projektovaná účinnost čištění pro AOX je 90 procent.

Ostatní odpadní vody čistí Spolchemie ve dvou čistírnách, chemické a biologické, které byly postaveny už dříve během 90. let.

Intenzívní spolupráce ústecké chemičky a německých partnerů na zlepšování čistoty Labe se datuje od roku 1994. Obě strany spolupracují s Mezinárodní komisí na ochranu Labe a na financování některých opatření ke zlepšení čistoty odpadních vod ze Spolchemie se už dříve podílelo město Hamburk a Spolkové ministerstvo životního prostředí SRN.

Marie Zahrádková bm


Zdroj: ČTK, 24. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 10:49