Agris.cz - agrární portál

Nepřetržitý déšť zvedá hladiny moravských řek

22. 6. 1999 | ČTK

Shrnutí

PRAHA 22. června (ČTK) - Hladiny řek v povodí Odry a Moravy kvůli vydatným a neustávajícím srážkám stále stoupají. Nejvážnější situace je dnes zatím na řece Stonávce a Těrlické přehradě na Karvinsku, kde byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity - stav ohrožení. Na celém území Karvinska byl ve 13:00 vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity - stav pohotovosti.

Tohoto stupně dosáhly řeky Lubina u Petřvaldu, Ostravice ve Slezské Ostravě a Frýdku-Místku, Odra ve Svinově, Olše ve Věřňovicích a Dětmarovicích, Lučina v Ostravě-Radvanicích a Havířově-Bludovicích a na odtoku z přehrady Těrlicko.

Přibližně 15 chatek a domků v turistické oblasti Hradiště na Těrlicku zatopila voda. Lidé zde ze svých obydlí zatím marně odčerpávají vodu a jsou připraveni je opustit.

Voda z řeky Lučiny zalila čtyřproudovou silnici, která spojuje Ostravu s Havířovem. Na Lučině byl již v 06:00 vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity.

Na Uherskohradišťsku byl podle operačního důstojníka tamních hasičů vyhlkášen druhý stupeň povodňové aktivity na řece Olšavě v Uherském Brodě. Uzavřen byl hraniční přechod na Slovensko Březová-Nová Bošáca pro vozidla do 3,5 tuny a policie doporučuje řidičům použít okolní přechody.

První, nejnižší povodňový stupeň, stav bdělosti, vyhlásili dnes vodohospodáři v Karlovicích na Bruntálsku, kde se začala zvedat hladina Opavy. První stupeň platí i na toku Bečvy na východě Přerovska a na Branné na Šumpersku. Déšť rovněž pozvolna zvedá hladiny menších toků. Na Jesenicku zatím nestouply hladiny potoků a řek ani na první stupeň, stejně tak na Olomoucku.

V plné pohotovosti jsou kvůli téměř nepřetržitým přeháňkám na jižní Moravě nejen policisté a hasiči, ale i příslušníci pluku Civilní ochrany z Bučovic. Zatímco vojáci připravují pro případný výjezd vozidla, policisté mají více práce s nehodovostí. Mnozí motoristé totiž nezvládají řízení na mokrých silnicích a zvyšuje se počet nehod.

Na jihovýchodní Moravě prší již více než 30 hodin a přívalová voda začala ohrožovat silnice i obydlí lidí. V Napajedlích na Zlínsku ucpala kanalizaci a poté začala přetékat do řeky Moravy přes hlavní silnici mezi Brnem a Přerovem. Voda způsobila problémy také v oblasti Luhačovic a Slavičína, kde se vyvracejí podmáčené stromy. V Hrádku místní říčka vystoupila do výše mostu a ohrožuje jeho stabilitu. Hasiči museli čerpat vodu ze sklepů v mateřské škole v Otrokovicích.

Větší problémy než v nížinách působí déšť v horských a podhorských oblastech Bílých Karpat. Na Hodonínsku se v obcích Javorník a Nová Lhota vylila říčka Velička a v sousedním Kněždubu museli záchranáři evakuovat zemědělské družstvo.

Meteorologové předpokládají, že v průběhu dneška budou kulminovat hladiny na horních tocích, a to zejména v Beskydech a Jesenících. Postupně budou stoupat hladiny na nižších úsecích řek v povodí Odry a Moravy.

Na východní Moravě dnes hydrometeorologové očekávají vydatné srážky; v Beskydech až 60 milimetrů, na ostatním území východní Moravy a Slezska do 25 milimetrů.

abz


Zdroj: ČTK, 22. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 12:20