Agris.cz - agrární portál

Rusko zrušilo zákaz prodávat maso z Francie a Nizozemska

22. 6. 1999 | ČTK

MOSKVA 22. června (ČTK) - Rusko zrušilo zákaz prodeje masa dovezeného z Francie a Nizozemska poté, co obdrželo nezbytná potvrzení o jejich zdravotní nezávadnosti. Uvedl to dnes šéf veterinárního oddělení ruského ministerstva zemědělství a výživy Vjačeslav Avilov.

Zákaz prodeje francouzských produktů Rusko zrušilo v pátek, totéž pro nizozemské maso přišlo v pondělí.

Počátkem června Rusko zakázalo belgický dovoz vepřového, všech drůbežích produktů a krmiv pro zvířata a zkonfiskovalo všechny tyto produkty dovezené do Ruska před 1. červnem. Důvodem bylo zjištění dioxinu v belgických krmných směsích pro drůbež a prasata.

Později Rusko odstavilo drůbežářské zboží z Francie a z Nizozemska dovezené před 1. červnem a oznámilo, že import z těchto zemí bude přijímat pouze s veterinárními certifikáty označujícími, že je zboží dioxinu prosté. Podobně Rusko jednalo s Rakouskem, ujištění o nezávadnosti získalo vzápětí.

"Avšak zákaz belgických potravin přetrvává a Belgičané zatím neudělali nic, aby situaci řešili," sdělil Avilov. Zákaz dovozu belgických produktů Rusko minulý týden prodloužilo a Belgii nabídlo, že všechny dovezené zásoby Belgii vrátí. Ruské úřady v nich nehodlají testy na zkoušku přítomnosti dioxinu provádět, napsala agentura Reuters.

pok


Zdroj: ČTK, 22. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 21:44