Agris.cz - agrární portál

Evropská komise oficiálně obvinila Belgii v aféře s dioxiny

21. 6. 1999 | ČTK

(podrobnosti, citace z komuniké komise, situace v Belgii)

BRUSEL 21. června (zpravodajové ČTK) - Evropská komise dnes zahájila řízení proti Belgii za porušení pravidel EU, protože ji a ostatní členské státy včas neinformovala o přítomnosti dioxinů v potravinách belgického původu. Oznámil to mluvčí komise Thierry Daman.

Podle komise se Belgie neřídila evropskými nařízeními o veterinárních a zootechnických kontrolách a připustila, aby se na trh Belgie i EU dostaly potraviny zamořené touto rakovinotvornou látkou. Belgie má deset dní na to, aby na obvinění odpověděla.

Evropská komise od počátku aféry neskrývala svou nespokojenost s tím, jak Belgie v celé věci postupovala. Poukazovala na to, že ani po sedmi týdnech od získání spolehlivých údajů o dioxinech v drůbežím mase a vejcích se nepodařilo zjistit přesné příčiny zamoření krmiv, jež byly přenášečem nákazy. Navíc Belgie sice předložila seznam postižených farem, ale zatím dostatečně neinformovala o tom, kam všude se postižené potraviny dostaly.

"Belgie nedostála svým povinnostem, když neinformovala komisi a členské státy okamžitě o přítomnosti dioxinů v potravě určené pro lidi a pro zvířata," prohlásila komise v komuniké.

Do Bruselu se dnes sjelo několik tisíc zemědělců protestovat proti pokračující faktické blokádě belgických potravin při vývozu.

Ačkoli lze vyvážet už všechno maso i mléčné výrobky, pokud jsou opatřeny odpovídajícími certifikáty, některé sousední země importu zatím brání. Vláda dokonce pohrozila, že na ně podá žalobu za blokování volného pohybu zboží v EU.

Tato blokáda plus prudký pokles spotřeby drůbeže, masa a vajec v samotné Belgii, nehledě na masové ničení produkce inkriminovaných farem a náklady skladování v době zákazu prodeje, způsobily mnoha farmářům neúnosnou situaci. Škody v zemědělství a zpracovatelském průmyslu se podle listu Le Soir odhadují na 45 miliard belgických franků, přibližně stejně korun.

Rolníci nyní žádají stát o odškodnění, rozpočet však pro letošní rok počítá na takové účely jenom s částkou 9,5 miliardy franků. Podle banky BBL bude mít krize negativní dopad na hospodářský růst Belgie, který by mohl být o 0,4 procenta nižší, než se předpokládalo. Rozpočtový deficit by nicméně neměl překročit vytyčený limit 1,3 procenta HDP.

Procedura pro porušení evropské legislativy zahájená dnes komisí povede v praxi k výměně řady argumentů mezi ní a belgickou vládou a měla by uspíšit nápravu administrativních procedur v Belgii. Spor by pak mohl skončit před Evropským soudním dvorem, jehož rozsudek nelze očekávat dřív než za dva roky. Podle práva EU lze stát potrestat vysokými pokutami, pro nynější případ však chybí precedens.

Představitelé největšího belgického zemědělského svazu, vlámského Boerenbondu, požádali dnes krále Alberta II., aby se ujal role prostředníka mezi nimi a státními úřady. Přejí si, aby jim zajistil co nejrychlejší odškodnění a zabránil tak bankrotům stovek hospodářství. Petici v tomto smyslu odevzdanou dnes v královském paláci podepsalo 18.000 rolníků.

Jejich vyjednávání s úřady se vleče, protože Belgie je po volbách z minulého týdne bez vlády - poražený premiér Jean-Luc Dehaene podal demisi a vyřizuje jen nezbytné záležitosti. Jeho pád způsobilo právě rozhořčení veřejnosti s postupem vlády v "dioxinové krizi".

K nespokojeným rolníkům se přidávají hlasy dalších odvětví - celý koloběh zpracovatelů a prodejců krmných směsí, masa, drůbeže, uzenin, vajec a výrobků z nich je po skoro měsíci krize paralyzován platební neschopností. Restaurace specializované na maso a drůbež se vylidnily a pětina turistů, kteří se chystali do Belgie, pobyty odřekla, což postihlo zejména hotely.

Lidé se nebojí jenom toho, že nebudou mít co jíst, ale také co pít - království zachvátila ještě jedna panika, tentokrát limonádová. Americká mamutí společnost Coca-Cola neprodala za posledních deset dní ani lahvičku koly či nápojů Fanta a Sprite. Ministr zdravotnictví nadále odmítá povolit jejich konzumaci, protože se podle něj pořád jasně nevysvětlila příčina prudkých zažívacích potíží asi 200 lidí po jejich požití.

Karel Barták Remy Vlachos ank


Zdroj: ČTK, 21. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 12:13