Agris.cz - agrární portál

Agropork dnes zastavil dodávky vepřového masa zpracovatelům

21. 6. 1999 | ČTK

Agropork dnes zastavil dodávky veprového masa zpracovatelum

NÁCHOD 21. cervna (CTK) - Agropork družstvo Náchod, které loni v dubnu založili jako svoji exportní organizaci tuzemští chovatelé prasat a které ovládá zhruba 30 procent tuzemského trhu s veprovým masem, dnes masokombinátum zastavilo dodávky prasat. Jak CTK rekl predseda družstva Jaroslav Míl, duvodem je neochota zpracovatelu zaplatit chovatelum za kilogram živé váhy prasete 30 korun, což je zhruba o ctyri koruny více než nyní.

"Již více než osm mesícu nedosahují realizacní farmárské ceny prasat ani zdaleka úrovne nákladu, které musejí zemedelci na produkci vynaložit," vysvetlil Míl.

Zastavení dodávek je podle Míla casove neomezené. Predseda se pritom domnívá, že pokud masokombináty na požadavky chovatelu pristoupí, na pultech obchodu se to neprojeví. O zvýšené ceny by se totiž podle nej meli podelit zpracovatelé a obchodníci.

"Ceny masa a masných výrobku na pulte pro spotrebitele vycházejí z ceny 31 až 32 koruny za kilogram živé hmotnosti," poznamenal.

Míl se neobává ani toho, že masokombináty výpadky dodávek od Agroporku nahradí dovozem a k podobnému postupu vyzval i další farmáre. "Dovozy kvalitního veprového masa z Evropské unie jsou možné v zásade na úrovni vyšší než 31 korun," uvedl. Dodal, že úsilí Agroporku muže zmarit pouze nejednota tuzemských chovatelu.

Zastavením dodávek zemedelských produktu na tuzemský trh na svém nedávném pracovním setkání v Litomyšli pohrozili ze stejných duvodu i další tuzemští agrárníci.

Mlékari napríklad vyckávají do cervence. "Pokud pak nedostaneme za litr mléka minimálne osm korun, jsme pripraveni si s jeho nadbytkem poradit i prostrednictvím mocuvkových jímek," rekl již dríve CTK predseda odbytového družstva Mlecoop Praha Zdenek Houška, jehož družstvo ovládá 20 procent tuzemského trhu s mlékem.

Premysl Šrámek klh


Zdroj: ČTK, 21. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 08:15