Agris.cz - agrární portál

Velcí producenti masa na Kladensku jsou odhodláni k bojkotu

21. 6. 1999 | ČTK

ŘISUTY/KAČICE (okres Kladno) - 21. června (ČTK) - Zemědělci na Kladensku jsou odhodláni zastavit dodávky vepřového masa zpracovatelům. Úspěch akce však může ohrozit předzásobení masokombinátů a dovoz masa ze zahraničí. V její neprospěch hraje i skutečnost, že porážku dospělých kusů není možné odkládat, neboť hrozí jejich přeřazení do druhé jakostní třídy. ČTK o tom informovali regionální výrobci masa Agra Řisuty a Agrodružstvo Kačice.

Podle jednatele Agry Františka Krčka se společnost k protestu připojí, čas jeho zahájení však odmítl upřesnit. "Výrobci se o zvýšení výkupní ceny musí alespoň pokusit a ukázat, že jsou schopni odolat tlaku," uvedl. Dodal, že má informace o několikaměsíčních zásobách velkých masokombinátů a předpokládá proto úspěch hlavně u menších zpracovatelů.

Krček potvrdil utlumení živočišné výroby v posledních měsících z 1000 kusů na 200 kusů měsíčně. "Výrobu jsme omezili, nemůžeme si dovolit prodělávat 1000 až 1200 korun na praseti," vysvětlil.

Do bojkotu dodávek masa je odhodlán jít i předseda Agrodružstva Kačice Stanislav Stejskal. Ten se ještě v březnu obával odbytových problémů, "při kterých jdou všechny ohledy na návratnost vložených prostředků stranou". Dnes však potvrdil, že družstvo nemá akutní problémy s odbytem a protest proto může lépe načasovat.

Agrodružstvo Kačice měsíčně produkuje 350 kusů prasat, které dodává firmě Raja Rakovník, masakombinátu v Duchcově a drobným zpracovatelům. Výrobní náklady společnosti se pohybují mezi 34 a 35 korunami za kilogram vepřového masa.

Martin Soukup klh


Zdroj: ČTK, 21. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.05.2024 09:12