Agris.cz - agrární portál

V ČR žije 1500 vzácných čápů bílých, péče o ně je prý dostatečná

20. 6. 1999 | ČTK

BRNO 20. června (ČTK) - V České republice žije ve více než 1100 zjištěných hnízdech téměř 1500 vzácných čápů bílých. Vyplývá to z nejnovějších průzkumů ochránců přírody, kteří se shodují v tom, že v zemi je péče o tento druh vzácných ptáků dostatečná. Největším nebezpečím pro tyto čápy jsou podle Mojmíra Vlašína z brněnské ekologické poradny Veronica umělé provazy, s nimiž se svazuje sláma.

"Čápi jsou sběratelé a v jejich hnízdech končí například staré rukavice, kousky drátů, ale i velmi nebezpečné umělohmotné provazy na balíky slámy. Pokud je pták přinese do hnízda, mohou se do nich zamotat mláďata a vážně se poranit," řekl ekolog ČTK.

Dodal, že čápi často hnízdí v okolí lidských obydlí a na venkově se z nich mnohdy stává místní atrakce. O jejich hnízda je ale nutné se starat a vybírat z nich právě nebezpečné předměty. V případě, že lidé objeví zraněného čápa, mohou kdykoli kontaktovat buď referát životního prostředí okresního úřadu nebo ekologické organizace, které se o něj postarají.

Nejvíce čapích hnízd v ČR evidují ekologové na Hodonínsku, kde je jich 51, na Břeclavku jich objevili 49 a Novojičínsku 41. Ptáci se ale zcela vyhýbají velkým městům - Praze, Brnu, Ostravě.

"Čápům pomáhá, že se v zemědělství přestaly užívat umělá hnojiva. Pozitivní je, že se v ČR zkvalitnila ochrana mokřadů. Největším problémem pro tento druh jsou kromě umělohmotných provázků sloupy vysokého napětí a vyvrhování bahna na břehy při melioraci rybníků," doplnil Vlašín.

Domovem čápa bílého je převážně Evropa a Asie. Dospělý jedinec může vážit čtyři kilogramy a mít rozpětí křídel dva metry. Tento pták se může dožít až 27 let a pro lidi je velmi užitečný. Za den totiž uloví až 44 hrabošů, kteří jsou mezi hlodavci vůči chemizaci nejodolnější. Jediný hraboš sežere za rok asi dva kilogramy obilí.

Vladimír Klepáč jd mhm


Zdroj: ČTK, 20. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 12:07