Agris.cz - agrární portál

Výkony Českomoravské plemenářské unie loni činily 572 miliónů Kč

17. 6. 1999 | ČTK

ŘÍČANY (okres Praha-východ) 17. června (ČTK) - Loňské výkony komanditní společnosti Holding Českomoravská plemenářská unie (ČMPU) činily 572 miliónů korun. Hospodaření skončilo účetní ztrátou 7,7 miliónu korun. ČTK to dnes řekl generální ředitel Miloslav Kojan.

V meziročním srovnání jsou výsledky podle Kojana neporovnatelné, protože holding byl založen k 1. lednu 1998 a do té doby byly jeho zakládající subjekty ekonomicky samostatné.

Výkony loni byly proti plánu nižší a ovlivnil je především propad tržeb ve výši 80 miliónů korun na trzích v Rusku. Produktivita práce na zaměstnance činila 997.000 korun.

Problémem holdingu jsou rostoucí pohledávky, které se letos zvýšily o 40 miliónů na 92 miliónů korun. Firma se jejich dopad snaží eliminovat výraznými opatřeními ve vlastním provozu a uvažuje o vyhlášení konkursů na neplatící zemědělské subjekty.

Holding ČMPU vznikl spojením plemenářských akciových společností Českomoravská plemenářská unie, Středočeské chovatelské sdružení, Unichov a Západočeská plemenářská unie. Jeho cílem je zvelebování populací skotu, prasat a dalších druhů hospodářských zvířat.

K rozhodujícím činnostem patří plemenářské a šlechtitelské služby. Třetinou se na výkonech podílí obchod s hospodářskými zvířaty, biologickým materiálem a pomůckami pro zemědělskou výrobu.

Jaroslava Tůmová nol


Zdroj: ČTK, 17. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:07