Agris.cz - agrární portál

V ČR se podle ZN krmiva na dioxin vůbec nekontrolovala

17. 6. 1999 | ČTK

PRAHA 17. června (ČTK) - V České republice se podle dnešních Zemských novin (ZN) vůbec nekontrolovala krmiva, z nichž se mohou karcinogenní dioxiny dostat do tkáně hospodářských zvířat. U tuzemských ani dovážených krmiv, z nichž se mohou dioxiny do tkáně hospodářských zvířat dostat, se analýzy nedělaly vůbec, píší.

Rozbory tkání u živočišných produktů a zvířat má podle listu na starosti Státní veterinární správa, potraviny a rostlinné produkty analyzuje Česká zemědělská a potravinářská inspekce, krmiva Ústřední kontrolní zemědělský ústav (UKZÚS), píše list s tím, že podle krmivářů v UKZÚS se však žádné rozbory krmiv na případný výskyt dioxinů nedělaly.

"Je to s podivem i proto, že například v sousedním Rakousku uzavřeli jednu z výroben krmných směsí, která vykazovala vyšší dávku dioxinů," poznamenávají dnešní Zemské noviny.

Jak již dříve s odvoláním na náměstka ředitele ČZPI Petra Baudyše, dioxin není jedna látka, ale triviální název pro dvě skupiny sloučenin blízkých svou strukturou a chemickým chováním. Pouze několik z asi 200 těchto látek se považuje za toxické a jedině 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin je velmi nebezpečný a karcinogenní. Dioxiny vznikají při výrobě pesticidů, bělení papíru chlórem a spalování chlorovaných látek ve spalovnách komunálního odpadu. Jsou vysoce stabilní a v přírodě se vážou převážně na tuky. Člověk je z 95 až 99 procent přijímá z potravin, kam se dostávají ze vzduchu, vody a půdy.

kri


Zdroj: ČTK, 17. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 23:18