Agris.cz - agrární portál

ČZPI vydala seznam belgických potravin, u nichž zastavila prodej

16. 6. 1999 | ČTK

PRAHA 16. června (ČTK) - Česká zemědělská a potravinářská inspekce (ČZPI) zveřejnila seznam potravinářských výrobků, které belgická vláda zakázala k prodeji kvůli kontaminaci dioxinem. ČZPI distribuuje seznam do obchodní sítě a pozastavila prodej těchto potravin až do doby prokázání jejich zdravotní nezávadnosti. ČTK o tom dnes informoval ústřední ředitel ČZPI Jakub Šebesta.

Ve všech případech jde o belgické produkty vyrobené v období od 15. ledna do 3. června 1999. Seznam se týká především drůbeže odchované na území Belgie, dále potravinářských výrobků, které mohou obsahovat drůbeží maso, např. polévky, saláty či uzeniny. V seznamu jsou rovněž potravinářské výrobky obsahující více než dvě procenta vajec, jako jsou majonézy, jemné pečivo, dorty, pudinky či paštiky. Zákaz se týká rovněž potravinářských výrobků, které mohou obsahovat vejce a musí být zkontrolovány dle etikety (např. výživa pro kojence).

Součástí seznamu jsou rovněž vysoce rizikové výrobky z vepřového a drůbežího masa, u kterých je pouze nedoporučena jejich konzumace.

kt mha


Zdroj: ČTK, 16. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.05.2024 12:51