Agris.cz - agrární portál

Belgičané si začínají zvykat na prázdné police v obchodech

16. 6. 1999 | ČTK

BRUSEL 16. června (zpravodaj ČTK) - Ani stopy po obvyklých horách lahví Coca-Coly, Fanty, Sprite či Liftu. Police v samoobsluze Delhaize (v ČR Delvita) jsou prázdné, jen v jedné se houfuje poslední zbytek limonád jiných firem - Gini, Orangina, Lipton.

Podle prodavačů se ještě dnes čekají dodávky od firmy Pepsi, jejíž výrobky Delhaize normálně neprodává. Na odbyt jdou perlivé vody a sirupy - lidé se vracejí k zapomenutému míchání. Zatím se neví, kdy se Coca-Cola vrátí do prodeje, rozhodnutí musí přijít od vlády.

V nedalekém supermarketu GB se s odnášením neobtěžovali, prostě police zakryli igelitem a přelepili hnědými páskami. Našli se však už zákazníci, kteří se pokoušeli překážky překonat - pubertální dívka vykládala, že bez "koky" nemůže žít. A dokonale věděla, že špatné jsou pouze plechovky.

Což je jenom půlka pravdy, protože americký gigant přiznal hned dvě závady. V továrně ve francouzském Dunkerque se do barvy na vnějším spodku plechovek přimotal přípravek na hubení plísní v dřevěných paletách obsahující fenol, z jehož výparů se pak lidem dělalo špatně. Stáčírna v Antverpách však napustila "vadný" oxid uhličitý (CO2) do nápojů, jimiž pak byly naplněny obaly všeho druhu.

Osud si pro tuto první dvojnásobnou otravu v dějinách Coca- Coly vybral rozmarně právě Belgii, kde teprve doznívá skandál kolem zamoření širokého spektra potravin živočišného původu rakovinotvornými dioxiny. "Docela jsem si už zvykl, že část obchodu je prázdná," poznamenal s humorem důchodce, který nesl vrátit hned deset lahví své oblíbené limonády Sprite.

Coca-Cola se v sérii prohlášení dušuje, že její výrobky nejsou nijak nebezpečné, i když v Belgii onemocnělo asi sto lidí, vesměs dětí, a v Lucembursku několik desítek. Vláda, která stažení nápojů firmy nařídila, čeká na přesné výsledky analýz firmy a nařídí pak provést kontraexpertizy. Teprve pak nápoje zase povolí.

Na neštěstí svého odvěkého rivala vydělává hlavně Pepsi, jejíž plnicí linky v Belgii jedou na tři směny a už jim došly třetinkové i dvoulitrové láhve. Obdobně freneticky si počíná Virgin Cola, majetek magnáta Richarda Bransona, jejíž fabrika v Chaudefontaine za dva dny zvýšila produkci o 200 procent.

Evropská komise se dnes opět zabývá problémem dioxinů, které se dostaly do belgické produkce drůbeže, vajec a masa z masokostních mouček. Ačkoli v pátek opět povolila vývoz těchto potravin z Belgie, řada zemí klade importu nadále překážky. Komise má zejména rozhodnout, zda uzná belgický certifikát o nezávadnosti mléka či nikoli.

Skandál výrazně přispěl k pádu vládní koalice premiéra Jeana- Luka Dehaena, jejíž strany propadly v nedělních parlamentních volbách. Nová vláda se bude muset k případu urychleně vrátit - i proto král Albert II. už jmenoval šéfa valonských liberálů Louise Michela, aby jednal o možných kombinacích pro sestavení nového kabinetu.

Množí se zejména požadavky zemědělců na odškodnění za újmu, která jim aférou vznikla. I ti, kteří nejsou na seznamu podniků, jež odebíraly zamořené krmivo, mají velké problémy s prodejem své produkce; vývoz prakticky ustal.

Vyšetřovatelé přitom dodnes nezjistili původ dioxinů v tučné přísadě do krmných směsí vyráběné firmou Verkest v Deinze u Gentu. List Le Soir se dnes se čtenáři podělil o několik fám, jež kolují - Verkest údajně míchala do svých krmiv rybí tuk, použitý předtím ke změkčování ovčích kožek, a obsahující tudíž síru. Nebo nakupovala pochybnou smrdutou mastnotu u jistého chovatele prasat, který ji sám vyráběl z odpadů z restaurací.

Jediným, kdo na aféře zřejmě vydělal, jsou slepice příštího století - ministři zemědělství EU se v úterý v Lucemburku dohodli, že od roku 2012 bude zakázáno je chovat v klecích. Neprošel naopak francouzský návrh postupně zrušit používání krmiv živočišného původu.

Karel Barták boh mž


Zdroj: ČTK, 16. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 02:56