Agris.cz - agrární portál

V Hesensku kontroly coca-coly, ve Francii a Nizozemsku zákaz

15. 6. 1999 | ČTK

WIESBADEN (Německo)/PAŘÍŽ/HAAG 15. června (ČTK) - Hesenské ministerstvo sociální péče dnes nařídilo přísnou kontrolu nápojů coca-cola, fanta a sprite, které se prodávají v této spolkové zemi. Důvodem je velký rozruch v Belgii kolem toho, že u mnoha dětí se po požití těchto nápojů projevily zdravotní potíže.

Podle agentury DPA však není jasné, zda se coca-cola vůbec z Belgie do Německa dováží. Německá centrála společnosti Coca-Cola v Essenu sdělila, že nápoje, které jsou ve Spolkové republice na trhu, zdraví konzumentů neohrožují.

Podle mluvčí centrály Karin Degnerové mohou být závadné ty láhve a plechovky coca-coly, fanty a dalších nápojů, které jsou plněny v belgických Antverpách a ve francouzském Dunkerque.

Francouzská vláda dnes zakázala prodej některých druhů nápojů společnosti Coca-Cola. Podle vládního mluvčího se zákaz týká pouze dodávky lahví plněných na závodě ve francouzském Dunkerque. Tato série, u níž je podezření, že by mohla vést ke zdravotním potížím, byla dnes ráno stažena z trhu a její prodej byl zakázán. Na ostatní produkty firmy Coca-Cola ve Francii se zákaz nevztahuje.

Rovněž v Nizozemsku byly dnes staženy z trhu nápoje dovážené z Belgie. Jde o preventivní a dočasné opatření, které se týká osmi až deseti procent všech výrobků Coca-Coly prodávaných v Nizozemsku.

V Belgii byl vydán zákaz prodeje všech nápojů vyráběných firmou Coca-Cola už v minulých dnech. Také lucemburská zdravotní inspekce dnes oznámila, že stahuje všechny výrobky americké skupiny Coca-Cola z prodeje, a doporučila spotřebitelům, aby nekonzumovali ty nápoje, které si už dříve koupili.

Nejčastějšími příznaky záhadného "onemocnění z coca-coly" jsou bolesti hlavy a žaludeční nevolnost, ale po požití nápoje se projevily i křeče v břiše, srdeční arytmie, dýchací potíže a horečka. V Belgii bylo dosud se zdravotními problémy hospitalizováno téměř sto školáků a odborníci nevylučují, že jde jen o špičku ledovce.

zm hej


Zdroj: ČTK, 15. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 10:47