Agris.cz - agrární portál

Po mase a vejcích v Belgii zakázány limonády firmy Coca-Cola

15. 6. 1999 | ČTK

BRUSEL 15. června (zpravodaj ČTK) - Americká firma Coca-Cola nedokázala do dnešního odpoledne vysvětlit, proč se udělalo špatně více než stovce belgických dětí, když se napily v minulých dnech jejích limonád. Podřídila se rozhodnutí belgické vlády - od dnešního rána zmizely z obchodů milióny lahví a plechovek sladkých nápojů.

Nový postrach z potravinové otravy přišel v okamžiku, kdy se země začala vzpamatovávat z paniky vyvolané zamořením zlomku drůbeže, masa a vajec rakovinotvornými dioxiny. Prověřené potraviny se vrátily do obchodu a Belgičané v rámci terapie poslali při nedělních volbách k šípku dosavadního, dosti oblíbeného premiéra Jeana-Luka Dehaena.

Mluvčí firmy Coca-Cola Maureen O'Sullivanová řekla v rozhlase, že firma "zoufale hledá příčinu" řady dětských onemocnění, k nimž došlo vesměs v severovýchodním Vlámsku. Asi deseti lidem se udělalo z limonád špatně také v Lucembursku, takže i tamní vláda zakázala prodej zboží se značkou Coca-Cola. Vedle výroben v Belgii se vede šetření také ve stáčírně ve francouzském Dunkerqueu.

Evropská komise dnes potvrdila, že od pátku byl spuštěn poplašný systém EU a situace je ve všech členských státech bedlivě sledována. Případy bolestí, zvracení, ba devastace červených krvinek, které si často vynucují hospitalizaci, nebyly zatím zjištěny jinde než v Belgii a Lucembursku.

Odborníci v rozhlase spekulují, zda je nákaza obsažena v nápojích, v obalech, na víčkách a podobně. Lidé jsou vyzýváni, aby nepili nápoje z veřejných automatů a vyhodili ty, které mají doma. Zákaz prodeje zůstane v platnosti, dokud Coca-Cola nedokáže odhalit příčinu otrav a nezajistí nápravu.

Na seznamu zakázaných nápojů jsou vedle běžné a odlehčené "kokakoly" také Fanta, Sprite, Cherry Cola, Nestea, Aquarius, Lift, Kinley Tonic, Bon Aqua i džusy značky Minute Maid.

bar čas hej


Zdroj: ČTK, 15. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 11:11