Agris.cz - agrární portál

Rakušané stále raději prolévají hrdlem levné české pivo

15. 6. 1999 | ČTK

Rakušané stále radeji prolévají hrdlem levné ceské pivo

LINEC (Rakousko) 15. cervna (CTK) - Na letních vecírcích a jiných slavnostech pod širým nebem tece v Rakousku stále casteji proudem "levné pivo" dovážené v malém i bežnými turisty pres hranice ze sousedních zemí, predevším pak z Cech a Moravy. Rakouské pivovarnictví odhaduje tento drobný "kufrový" import na 300.000 hektolitru rocne.

Nynejší celne-právní situace pri urcitém dovozu dovoluje, aby si Rakušané na hlavu pri každé ceste do CR privezli legálne domu pivo až za 1400 šilinku (kolem 3800 Kc). Hlavne ted v léte, kdy je v plném proudu venkovní "grilovací sezóna", si tak lidé soukrome privážejí plné basy zlatavého moku.

"Vozí piva tolik, co se ho jen do auta vejde," uvádí jeden rakouský celník ze své praxe na ceské hranici. Vzhledem ke srovnatelne nízké cene nápoje v CR si tak muže každý Rakušan pri jedné ceste dotáhnout domu 10 až 15 prepravek. Podmínkou je, že pivo muže být urceno jen pro "osobní spotrebu". Celníci ale vedí, že je takrka nemožné kontrolovat, podává-li dovozce lahodný mok napríklad pri verejné oslave nejakého spolku nebo sdružení, což je trestné.

Príliv "konkurencního" ceského piva pocituje nejvíce rakouské pohranicí až po Víden ci Linec. "Kufrový dovoz je pro rakouské pivovarnictví velkou nevýhodou," stežuje si predstavitel sdružení tamních pivovaru Markus Liebl. Primlouvá se proto, aby ve vztahu vuci CR rakouské úrady zavedly podstatne prísnejší množstevní limit dovozu, jako je tomu treba u cigaret.

šeb mž


Zdroj: ČTK, 15. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 04:48