Agris.cz - agrární portál

Fencl: SFTR letos vykoupí až 500.000 tun potravinářské pšenice

15. 6. 1999 | ČTK

Fencl: SFTR letos vykoupí až 500.000 tun potravinárské pšenice

PRAHA 15. cervna (CTK) - Státní fond tržní regulace (SFTR) do konce cervna 2000 vyplatí zálohy za potravinárskou pšenici stanovených parametru 3300 Kc za jednu tunu s tím, že po prodeji pšenice fond kladný rozdíl mezi prodejní cenou a prumernými náklady souvisejícími s jejím nákupem a skladováním vyplatí pestitelum. SFTR této pšenice vykoupí maximálne 500.000 tun. Na dnešní tiskové konferenci to rekl ministr zemedelství Jan Fencl.

Rada SFTR na svém pondelním zasedání stanovila zásady pro marketingový rok 1999/2000.

Ocekávání SFTR, že mlékárny zaplatí za 25 procent mléka cenu 4,0 až 4,50 Kc, se podle Fencla nenaplnilo a mlékárny platí dve koruny i méne. Rada proto pripravila dve varianty rešení.

"S platností od pocátku príštího týdne by bylo stanoveno množství mléka mezi 11 až 14 procenty produkce, které by bylo vyvázáno z pevné minimální ceny pro všechny producenty a dodavatele mléka. Mlékárny by byly podporovány na strane exportu. Nebo bude zachován stávající systém rozdelení na 75 procent a 25 procent ve smeru k exportujícím mlékárnám. Tech 75 procent by ale bylo pevnou kvótou krytou pevnou cenou a zbylých 25 procent by bylo na rozhodnutí producenta, zda dodá nebo nedodá mlékárnám a co s tím udelá," vysvetlil Fencl.

V obou prípadech se pocítá s podporou exportu ze zdroju SFTR (export másla a sušeného i kondenzovaného mléka) a ministerstvo dokoncuje prípravné práce na programu Export pro mlékárenské výrobky. Subjekty krome daných podmínek budou muset vykazovat jistou exportní schopnost (30-40 procent produkce).

"Pripravujeme rovnež modernizaci mlékárenského prumyslu. Chceme ji zamerit na kvalitu a inovaci produkce, balení a odbyt produktu. Podmínkou je, že nedojde ke zvýšení kapacity výroby. Celkový objem prostredku by se mel pohybovat kolem dvou miliard Kc. Z toho 50 procent pujde ze svetových bank (zrejme Svetová banka nebo EBRD), 37,5 procenta z programu rozvoje zemedelství a venkova SAPARD a 12,5 procenta budou dotace ze státního rozpoctu," uvedl Fencl.

V soucasné dobe je podle neho kabinet pripraven docasne se vzdát cíle udržení objemu produkce mléka, ale nevzdává se zachování stavu skotu. Cást krav se proto presune do chovu bez tržní produkce.

"Pripravujeme dotacní titul a nastavíme ho tak, aby dotace zabezpecila urcitou rentabilitu pro chovatele v marginálních podmínkách v podhurí a na horách," uzavrel Fencl.

zp klh


Zdroj: ČTK, 15. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 12:12