Agris.cz - agrární portál

Lesníci si s těžaři moc nerozumějí

15. 6. 1999 | Hospodářské noviny

HN 15.6.1999

Správa státních lesu se vrací k puvodní a "osvedcené" organizacní forme

Lesníci si s težari moc nerozumejí

* Reorganizace státních lesu a vytvorení podpurného fondu na rozvoj drevarského prumyslu by melo zlepšit vztahy mezi lesníky a zpracovateli dreva.

Pres 40 procent rozlohy Slovenska pokrývají lesy a predstavují tak zásoby 390 miliónu kubických metru drevní hmoty. Težba státem urceného množství by mela dosahovat 5,2 až 5,4 miliónu kubických metru. V letech 1997 a 1998 však byla vyšší a pohybovala se na úrovni 5,8 až 5,9 miliónu kubických metru. Prispela k tomu nutnost zpracovat kalamitní drevo a uvolnení množstevních licencí podle asociacní dohody Slovenska s EU. Na lonský export nezpracovaného dreva byly sice uvaleny vývozní kvóty, ty však musely být koncem roku zrušeny, protože EU neakceptovala argumenty SR na její zavedení.

Díky nárustu dluhu zpracovatelu dreva vuci jeho producentum behem devadesátých let jsou vztahy mezi lesníky a drevozpracujícím prumyslem napjaté. Jistý príjem prináší podnikum lesního hospodárství pouze vývoz dreva. Objem dotací do lesního hospodárství klesl z 1 miliardy Sk v roce 1990 na letošních 360 miliónu Sk. Hodnota pohledávek státních podniku lesního hospodárství, které zamestnávají 15 500 pracovníku, dosahovala koncem lonského roku 1,2 miliardy Sk, z toho 644 miliónu Sk po lhute splatnosti. Celkový objem težby dreva v techto podnicích dosáhl loni 3,12 miliónu kubických metru.

Pro zachování podmínek na ochranu a zvelebování lesu a hlavne na úsporu režijních nákladu vzniká od 1. cervence státní podnik Lesy Slovenské republiky se sídlem v Banské Bystrici, který bude nástupnickou organizací soucasných šesti podniku ve vlastnictví státu. Tímto modelem jednoho státního podniku tak Slovensko následuje CR, Rakousko, Francii a další státy. Program Drevo - surovina 21. století, jehož soucástí je i vytvorení podpurného fondu na rozvoj drevarského prumyslu, si dává ambiciózní úkol vyrešit dosavadní hospodárské problémy tohoto resortu Mel by také pomoci zvýšit export finálních výrobku drevozpracujícího prumyslu, který již nyní dosahuje 65 procent své produkce.

Blanka Sáková, Bratislava


Zdroj: Hospodářské noviny, 15. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:52