Agris.cz - agrární portál

Belgické dioxiny vyvolávají zmatky a rozhořčení

10. 6. 1999 | ČTK

Belgické dioxiny vyvolávají zmatky a rozhorcení

BRUSEL 10. cervna (zpravodaj CTK) - Porážka kurat byla od dnešního dne povolena v Belgii pro asi polovinu výrobcu, kterí prokázali, že drubež nekrmili masokostními smesmi zamorenými rakovinotvornými dioxiny. Vecer bude vetšina chovatelu moci po dvou týdnech zákazu privést na jatka také hovezí dobytek (83 procent) a prasata (60 procent).

Rozhodnutí vlády nebylo ani tentokrát bez problému - porážka kurat byla napred povolena od stredecního rána, vzápetí pak zakázána, protože ze seznamu "ošklivých" hospodárství, jež používala krmné moucky inkriminovaných firem, jich jakousi shodou okolností 760 "vypadlo". Konecný pocet drubežáren, jež nadále nesmejí prodávat své výrobky, je tedy 1560.

Tyto peripetie neposílily duveru Evropské komise ve schopnost belgických úradu se s potravinovou krizí vyporádat pri dodržení predpisu pro ochranu zdraví spotrebitelu. "Belgie se nemuže zríkat své odpovednosti," prohlásil mluvcí komise Gerry Kiely. Zduraznil, že exekutiva EU trvá na tom, aby vedle hovezího a veprového byly kvuli proverkám staženy z prodeje všechny odvozené výrobky vcetne mléka.

Vláda místo toho vyhotovila v noci na dnešek seznam podezrelých mlékáren, kam mohlo být dovezeno mléko z dojnic krmených "dioxinovou" smesí. Mohou je zatím jen skladovat, nikoli prodávat. Komise tím zrejme uspokojena nebude.

Stále vetší rozhorcení se zmocnuje belgických zemedelcu, zejména tech, kterí se neocitli na žádném "cerném seznamu", ale presto na skandál krute doplácejí. Vývoz se zcela zastavil a podle odborníku potrvá léta, než se podarí získat zpet ztracené trhy.

Rolníci i s dobytkem zablokovali nekolik hranicních prechodu s Francií a s Nizozemskem - protestují proti rapidne rostoucímu dovozu masa, másla a mléka z techto zemí, zatímco sami nevedí, co s hromadící se produkcí. Dnes hodlají v akci pokracovat - podle rozhlasu se na prechodech tvorí mnohakilometrové zácpy.

Tri dny pred parlamentními volbami nedokáže nikdo odhadnout, jak silne skandál otrese postavením premiéra Jeana-Luka Dehaena a jeho koalice levého stredu. Rada analytiku mluví o konci mnohaletého panování krestanských demokratu a o jejich vystrídání liberály.

Šéf valonských socialistu Philippe Busquin, dosud hlavní spojenec Dehaenových vlámských krestanských demokratu (CVP), se zrejme už rozhodl v koalici nepokracovat. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici RTBF dnes otevrene obvinil z odpovednosti za krizi premiéra a vedení CVP, címž neprímo potvrdil koketování své strany s liberály. "Dehaene a lidé z jeho strany vedome vec zatajovali a bagatelizovali po celé mesíce. To je neprípustné," uvedl.

Karel Barták cas hej


Zdroj: ČTK, 10. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 18:46