Agris.cz - agrární portál

Na polských hranicích stojí kamióny bez potvrzení o dioxinech

9. 6. 1999 | ČTK

VARŠAVA 9. cervna (zpravodajka CTK) - Více než 140 kamiónu s nákladem potravin pocházejících ze zemí Evropské unie (EU) stojí na nekolika hranicních prechodech v západním Polsku, protože nemají požadované potvrzení, že prevážené zboží neobsahuje rakovinotvorné dioxiny. Vetšina z dopravcu chtela polské území využít pouze k tranzitu hlavne do Ruska a na Ukrajinu. Nekterí však vezou mlécné a masné výrobky ci krmivo urcené pro polský trh.

Nekolik nákladních automobilu se dnes dockalo odbavení poté, co ze zemí urcení dorazily potrebné doklady, zarucující, že daná zeme prijme dodávku na své území. Kamióny jejichž náklad muže být po vypuknutí belgické "dioxinové aféry" podezrelý ze zdravotní závadnosti, stojí vesmes na nemecko-polské hranici. Podle zjištení agentury PAP se dosud takové prípady nevyskytly na hranicních prechodech s Ceskou republikou.

Potvrzení, že zboží bylo provereno na prítomnost dioxinu, musejí podle rozhodnutí hlavního polského veterinárního lékare predložit dopravci, kterí vezou drubeží, veprové a hovezí maso a výrobky z nej, vejce a vajecné produkty, krmné smesi ci jejich složky živocišného puvodu, a rovnež mléko a mlécné výrobky.

Povinnost predložit certifikát úredního veterinárního lékare vyvážející zeme o tom, že zboží neobsahuje dioxiny, platí v Polsku od 7. cervna. Vztahuje se na výrobky pocházející ze zemí EU, USA a Kanady.

elv jw


Zdroj: ČTK, 9. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 22:28