Agris.cz - agrární portál

Ukrajina letos hodlá vyvézt nejméně 2,5 miliónu tun pšenice

9. 6. 1999 | ČTK

Ukrajina letos hodlá vyvézt nejméne 2,5 miliónu tun pšenice

KYJEV 9. cervna (CTK) - Ukrajina hodlá v letošním roce vyvézt alespon 2,5 miliónu tun pšenice, zatímco v lonském roce vývoz cinil 2,2 miliónu tun. "Pres veškeré pochybnosti jsme letos schopni exportovat minimálne 2,5 miliónu tun pšenice," rekl dnes agenture Reuters ukrajinský ministr zemedelství a potravinárství Borys Supychanov.

Pres pomerne mrazivé pocasí na zacátku kvetna a sušší období v cervnu bývalý clen sovetského impéria ocekává vyšší sklizen pšenice než v lonském roce, kdy se sklidilo 14,9 miliónu tun komodity. Odborníci pritom poukazují na to, že se zemi o 50 miliónech obyvatel v roce 1998/99 nepodarí sklidit více než 14 miliónu tun pšenice.

V lonském roce smerovala nejvetší cást produkce do Koreje, Izraele a na Bermudy. Od získání nezávislosti na bývalém Sovetském svazu na pocátku devadesátých let však Ukrajina v soucasné dobe sklízí asi polovinu množství, které tradicne produkovala. Hlavními duvody jsou pomalu postupující pozemková reforma, zhroucení infrastruktury a omezené financní prostredky na nákup nových technologií.

spr nol


Zdroj: ČTK, 9. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 05:05