Agris.cz - agrární portál

Slovensko monitoruje dovoz potravin z Belgie, Francie i Nizozemí

9. 6. 1999 | ČTK

Opravte si, prosím, ve zpráve Slovensko-potraviny-dioxin (Slovensko monitoruje dovoz potravin z Belgie, Francie i Nizozemí, 14:54) ve 2. rádku 1. odstavce z nesprávného "...138 tisíc tun..." na správné znení "...138 tun...".

CTK

Slovensko monitoruje dovoz potravin z Belgie, Francie i Nizozemí

BRATISLAVA 9. cervna (zpravodaj CTK) - Slovensko dovezlo od zacátku letošního roku z Belgie 199 tun veprového masa a 138 tisíc tun mlécných výrobku. Státní veterinární správa Slovenské republiky (SVS) zastavila dovoz obou komodit na Slovensko, u každé byl vydán zákaz dovozu pro ctyri firmy. CTK o tom dnes informovala mluvcí ministerstva zemedelství Anna Majkútová.

Slovenské orgány tak reagovali na výskyt rakovinotvorných dioxinu v živocišných produktech v Belgii, podle Majkútové bylo již monitorování potravin rozšíreno i na produkty z Francie a Nizozemí a zatím nejsou vyhodnoceny dovozy z Nemecka.

Podle slovenských veterináru se letos z Belgie na Slovensko nedovezly žádné drubeží maso, konzumní vejce, vajecné výrobky ani hovezí maso.

SVS nyní monitoruje i dovozy drubežího masa z Francie, kde zastavila dovozní oprávnení pro tri firmy. Konzumní vejce a hovezí maso se z Francie na Slovensko nedovážejí, dovoz veprového masa a mlécných výrobku nebyl dosud zastaven.

Z Nizozemí se na Slovensko dovážejí konzumní vejce, vajecné výrobky, veprové maso, streva a mlécné výrobky. Veterinári již rozhodli o pozastavení dovozu vyjma importu mlécných výrobku. Drubeží a hovezí maso se z Francie na Slovensko nedováží.

Ústrední reditel Slovenské zemedelské a potravinárské inspekce Jozef Kalaš v souvislosti s potravinami ohrožujícími lidské zdraví rozhodl, že belgické výrobky bude certifikovat pouze krajský inspektorát v Bratislave. Pri certifikaci výrobku z Belgie bude muset rozhodnutí o schválení dovozu vydávané ministerstvem zdravotnictví obsahovat potvrzení, že obsah dioxinu není nebezpecný pro slovenského spotrebitele.

Posouzení zdravotní nezávadnosti potravin je v kompetenci orgánu na ochranu zdraví a bez závazného posudku hlavního hygienika SR státní zkušebna nevydá na výrobek certifikát.

Jak dnes Majkútová potvrdila, ve ctvrtek se situací kolem výskytu dioxinu v potravinách a dovozu do SR bude na spolecném sezení zabývat vedení státní veterinární správy i zemedelské a potravinárské inspekce. O výsledcích zasedání by v prubehu dne melo informovat ministerstvo zemedelství.

Ján Balašcák nol


Zdroj: ČTK, 9. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 03:11