Agris.cz - agrární portál

Belgičané doufají v obrat k lepšímu

9. 6. 1999 | ČTK

Belgicané doufají v obrat k lepšímu

BRUSEL 9. cervna (zpravodaj CTK) - S jistou úlevou prijali Belgicané úterní prohlášení premiéra Jeana-Luka Dehaena, že místní kurata i vejce se vracejí do prodeje - od pulnoci bylo trem ctvrtinám výrobcu povoleno obnovit porážku drubeže. Testy ukázaly, že z 3266 hospodárství neprestavuje 2456 žádné riziko zamorení rakovinotvornými dioxiny.

Ocekává se, že stejná povolení budou behem dneška vydána vetšine pestitelu prasat a hovezího dobytka. U tech postací, když uciní cestná prohlášení, že nikdy nekupovali masokostní krmné smesi u gentské firmy Verkest, která skandál zpusobila - aniž se zatím prišlo na to, jak. Kdo zalže, vystaví se strašné pokute a hanbe.

Belgie zároven vzdoruje požadavku Evropské komise, aby rozšírila zákaz prodeje na mléko a mlécné výrobky. Z regálu obchodu zmizelo máslo, mléko se však nadále prodává, stejne jako sýry ci tvarohy. Podle místních odborníku je hrozba jejich nadmerného zamorení dioxiny zanedbatelná.

Dnešní tisk se táže, zda vláda skutecne provedla nezbytné proverky, nebo zda s "normalizací" situace spechá kvuli nedelním volbám. "Podle premiéra Jeana-Luka Dehaena je celá aféra víc otázkou masové psychózy než skutecného ohrožení verejného zdraví," napsal vlámský De Morgen. Premiér podle nej vsadil na tuto kartu - a je to nejriskantnejší sázka, jakou kdy ucinil.

Jako vždy v Belgii se skandál promítá prímo do vztahu mezi Vlámy a frankofonními Valony. V jižní cásti zeme je jasne cítit potouchlé uspokojení, že pro jednou jsou na tapete bohatí severní spoluobcané - tím spíš, že se kritika soustreduje na mocný vlámský rolnický svaz Boerenbond, na vlámského premiéra Dehaena a na odstoupivšího ministra zemedelství Karla Pinxtena.

Vlámové težce nesou toto popichování. "Frankofonnímu tisku a valonským politikum to nebude zapomenuto, až se po volbách zacnou zase jako 'praví' Belgicané dožebrávat národní solidarity," napsal list Het Nieuwsblad. Podle dalšího, Het Laatste Nieuws, je potravinová krize príliš vážná, než aby se z ní delalo politikárské téma volební kampane nebo vztahu v rámci belgické federace.

Ctyri dny pred parlamentními i regionálními volbami se tomu však lze jen težko vyhnout. Dehaene konecne našel správnou notu, když v úterý uvedl, že ho "dopady na volební výsledky nezajímají", protože mu jde "pouze o obnovení duvery lidí". Nikdo mu však neveril.

Karel Barták cas jf


Zdroj: ČTK, 9. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 23:38