Agris.cz - agrární portál

Stálý veterinární výbor EU má navrhnout společnou politiku

7. 6. 1999 | ČTK

BRUSEL 7. června (zpravodaj ČTK) - Společným postupem "patnáctky" vůči belgické masové otravě potravin rakovinotvorným dioxinem se začal dnes navečer v Bruselu zabývat Stálý veterinární výbor Evropské unie složený z šéfů veterinárních správ členských zemí.

Belgický zástupce na něm údajně odevzdal svým kolegům seznam zemědělských podniků a hospodářství, které použily k výkrmu dobytka a drůbeže masokostní krmné směsi vyrobené firmou Verkest, jejímž ředitelům byla dnes prodloužena vazba. Čtyřicetistránkový dokument vypočítává také všechna opatření, které belgické úřady zatím přijaly k ochraně zdraví spotřebitelů.

Výbor podle všeho nejen potvrdí naléhavá opatření přijatá minulý pátek Evropskou komisí, jež uvalila embargo na belgické maso, drůbež, vejce a výrobky z nich, ale pokusí se také vyjasnit řadu mlhavých oblastí a dohodnout se na dalším společném postupu.

EU se bude hlavně snažit vnějšímu světu ukázat, že má situaci pod kontrolou a že není důvod zakazovat dovoz některých potravin ze všech zemí unie, jako to udělaly například Spojené státy.

Veterináři jsou znepokojeni dosavadní neschopností belgických vyšetřovatelů zjistit, odkud zamoření krmných směsí pocházelo. Dnes se jim podařilo pouze prokázat, že v gentské firmě nedošlo k úniku nafty do krmiva, což byla verze, jíž dávali dosud přednost.

Belgická vláda je na tapetě také proto, že Evropské komisi oznámila fakta s měsíčním zpožděním, čímž porušila povinnost informovat podle několika směrnic EU. Neposkytla dále důkazy, že zamořeny mohou být pouze potraviny vyrobené mezi 15. lednem a 1. červnem, ani podklady pro své tvrzení, že příčinou je pouhá nehoda. Výbor bude chtít znát důvody, proč se vláda domnívá, že 90 procent masa, vajec atd. je v pořádku.

Dopady krize pocítily dnes na vlastní kůži tisíce zaměstnanců institucí Evropské unie - protože belgické úřady nebyly schopny poskytnout osvědčení o nezávadnosti potravin, které nakupují jídelny a restaurace EU, museli se obejít bez masa i bez moučníků.

Karel Barták jw


Zdroj: ČTK, 7. 6. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 09:04